Het klinkt misschien als populistische bang-makerij, maar sinds gisteren is dat helemaal niet zo ondenkbaar. Ga maar na. De grootste bondgenoot van Bush in de war on terrorism is ongetwijfeld Blair. Check. Veel minder in het nieuws was en is de connectie tussen de Verenigde Staten en Spanje. Toch is ook Spanje vrij goede vriendjes met Bush en dus zijn hunt for terrorists. Ook daar kan een kruisje achter na de bomaanslagen in Madrid, nu alweer een jaar geleden.

En dan pak je de kaart van Europa er maar eens bij. Wie zijn de (overgebleven) grote spelers? Frankrijk en Duitsland natuurlijk, al komen die niet in aanmerking. Tuurlijk hebbebn ze wel een handjevol troepen gestuurd, maar ze gaan de boeken in als de ‘grootmachten’ tegen de oorlog in Irak. Het enige Europese land dat de Amerikanen destijds hielp is Nederland. Holland. The Dutch. Kan je het je nog herinneren dat wij, als enige, onze grenzen open stelden voor Amerikaanse manschappen en materiaal? Dat kan ons nu alsnog duur komen te staan. Het is natuurlijk allemaal nog wat speculatie, maar het zou me niets verbazen als we wel op Osama bin Laden’s checklist staan. Niet dat we ons er tegen kunnen wapenen hoor, als ze het willen dan pakken ze ons. We zagen het gisteren in Londen en over een week kan het bij ons zijn. Of niet. Op een dag zijn wij het wereldnieuws. Of niet. Het blijft afwachten.