The Game stond onlangs in de Heineken Music Hall. Hij was niet voor het eerst in Nederland want op 10 februari van dit jaar stond hij al in het voorprogramma van Snoop Dogg. Door het succes van dat concert kwamen beide heren, afzonderlijk terug (Snoop stond onlangs in Ahoy). Ditmaal stond de rapper er dus zelf en bestond het voorprogramma uit de licht experimentele hiphop band Flipsyde. Ik was erbij en doe verslag van een daverende avond.

Flipsyde trapte af en hoewel ik nog nooit van ze had gehoord moet ik zeggen dat ze keihard zijn. De basis is hiphop met onconventionele rock invloeden die perfect werden uitgevoerd. Toffe vocalen met hard (elektrische) gitaarspel. Die gasten komen er wel was van mijn conclusie na afloop. En toen werd het wachten, wachten op The Game. Na een half uurtje betrad DJ Kris Stylez de stage met remixes van Destiny’s Child, Eminem, Snoop Dogg en tevens wat Game. De real thing bleef nog even uit.

Eindelijk was hij er dan. Capuchon op, bandana voor de mond, Black Wall Street-ketting om de nek. Armen en Westside-gebaren gingen de lucht in en kwamen de volgende twee uur alleen naar beneden tussen nummers in. De debuterende rapper uit Compton was er klaar voor en het publiek werd gek. De aftrap bestond uit een ode aan wijle Tupac, Lisa Left-Eye, Aliyah en Notorious B.I.G. De gehele Heineken Music Hall met vingers in de V voor vrede in de lucht was het gevolg. Bijzonder.

Twee uur lang rapte Game er met een flink tempo op los. Af en toe werd er gestopt om te blowen (en niet alleen on stage vloeide de chronic rijkelijk) of om het publiek te woord te staan. Al het bekende en minder bekende van het debuutalbum The Documentary kwam voorbij terwijl het publiek gewillig mee deinde. Naar eigen zeggen kreeg Amsterdam ook een primeur, Game deed speciaal voor ons het nummer 300 Bars. Een stuk van ruim een kwartier dat veel respect kreeg.

En zo was het een dik optreden. The Game doet het pas sinds 2001 en als je dan al zo’n show neerzet, dan ben je goed. Aan het einde werd er nog even aandacht geschonken aan het gemekker met G-Unit (hij droeg overigens een gloednieuwe Black Wall Street-ketting en G-UNOT sweater) en werd een ‘suck my dick’-remix ingezet. Het dient geen uitleg dat gisteravond de mensen van G-Unit de penis van het publiek zogen. Wat een avond!