Auteur: Michael Moore
Uitgever: De Arbeiderspers

Het nieuwste boek van Michael Moore bevat ruim tweehonderd pagina’s waarvan maar een kleine acht geschreven zijn door de zwaarlijvige documentaire maker uit New York. De titel ‘Brieven van het front’ moet je namelijk uitermate serieus nemen: de inleiding is van Moore’s hand, maar de overige tekst bestaat uitsluitend uit berichten van Amerikaanse militairen. Het zijn de mannen en vrouwen die vechten (of hebben gevochten) in Irak en Afghanistan, de veteranen die terugkeerden van eerdere oorlogen en de jeugdige reservisten die op het punt staan naar één van de vele brandhaarden te vertrekken. Dit boek is geschreven door de Amerikaanse militair die beseft dat de zittende president een leugenaar is, niet onmogelijk gemaakt door Michael Moore.

Het gaat er in dit geval om dat de oorlog in Irak zinloos is en uitsluitend draait om geld, olie en de familievete tussen de families Bush en Hoessein. Uiteraard heeft de schrijver gekozen voor brieven die dit standpunt delen, hatemail en dergelijke plaats je niet in je eigen boek. Een beetje subjectief ben je toch wel. Dit zijn echter wel de echte verhalen en ervaringen van militairen die veelal sinds het zien van Fahrenheit 9/11 of het lezen van andere Moore-titels anders tegen de president en zijn oorlog aankijken. Het is al jaren bekend dat het merendeel van de soldaten Republikeins stemt, maar in dit boek blijkt dat zelfs de vastgeroeste Bush aanhangers zijn bekeerd en beseffen dat ze voor het karretje zijn gespannen. Al is het een heel klein deel van het Amerikaanse leger. Tevens zitten er enkele ontroerende brieven tussen. 16-jarige knapen die door de recruitment officer er van werden verzekerd nooit te worden uitgezonden en vervolgens enkele maanden na aanmelding nauwelijks getraind en met onvoldoende materiaal naar Afghanistan moesten. Schokkend is ook de openingsbrief van Michael Pedersen (zijn moeder was ook te zien in Fahrenheit 9/11) die op 14 maart 2003 nog aan zijn familie meldde snel te schrijven en ze te missen. Hij keerde niet terug van het Irakese slagveld.

Al met al is ‘Brieven van het front’ best een indrukwekkende bundel. Het zijn de gedachten en ervaringen van Amerikaanse militairen, de puinhopen die Fox News en CNN verzwijgen. Daarentegen beschouw ik dit niet als een volwaardig Moore-boek in de trant van titels als ‘Stupid White Men’ of ‘Klauwen af van mijn land’. Ook de noodzaak van aanschaf is mij wat onduidelijk omdat je op MichealMoore.com ook brieven van militairen kunt bekijken. Al met al een wat overbodige bundel die wel een nette inzage in de toestand onder de troepen geeft en je anders doet laten denken over de huidige situatie. De brieven zijn zorgvuldig gekozen en dus is het Moore toch weer gelukt men na te laten denken over het Amerika van Bush.