Je maakt een soort van radioshow, maakt er een mp3-bestand van, voegt een zogenaamde RSS feed toe en je hebt een podcast gemaakt. Zo simpel is het en zo simpel gaat het. Hier valt de populariteit nog te bezien, ondanks verwoede promotie pogingen van Adam Curry, maar in de Verenigde Staten is het erg populair. Een jaartje of twee geleden moest iedereen aan de weblog, nu heeft iedereen met zo’n type website ook een podcast. Toch hoor ik van bepaalde kanten negatieve geluiden.

Zo is er mijn eigen ervaring. Ongeveer een week geleden ben ik wat gaan spelen met opname programma’s om mijn eerste podcast in elkaar te zetten. Dat lukte aardig, maar zeker niet zonder slag of stoot. Zo blijkt dat je eigenlijk 35 euro per maand moet betalen om populaire muziek te mogen draaien, dat ik daar dan lak aan had voor mijn eerste show is een ander verhaal. Het merendeel van de Nederlandse podcasts draait in ieder geval copyright-free materiaal waardoor het nut in mijn ogen wegvalt. Natuurlijk is de presentatie ook belangrijk, maar ik hoor persoonlijk liever muziek van grote namen.

Ondanks las ik in het Amerikaanse tijdschrift Handheld Computing ook een interessant artikel over deze interessante hobby. De schrijver van dat stukje ging zo ver om te voorspellen dat straks ook de muziekrechten in Amerika (daar is het nog toegestaan gratis populaire muziek te draaien) betaald moeten worden door casters. Hij schrijft, ik vertaal, dat er altijd amateurs zullen zijn die hun collectie oude muziek uitzenden “while some will be political wackos with an extremist agenda they want to insert into your brain”. Misschien een doemdenker, maar in Nederland ziet het er zo ongeveer al uit, mede doordat de aasgieren van de Buma/Stemra er als de kippen bij waren om geld los te peuteren.

Niet dat het podcasten en radio maken in zijn geheel, alleen om de muziek draait hoor. Een leuke presentator die zinnige en interessante dingen heeft te vertellen, al dan niet met een scherpe sidekick, is ook belangrijk. Mijn inziens, en dit is dan natuurlijk ook mijn persoonlijke mening, wil je echter ook wel eens wat bekends draaien en/of horen.

Hoe moet het nu verder met podcasten? Voorlopig is het nog een medium voor en door een wat selectieve gebruikersgroep. Veel mensen kennen het hele begrip niet, denken dat je er een iPod voor nodig hebt of luisteren liever naar echte radio die bovendien ook nog échte muziek uitzenden. Zeker in Nederland heeft Curry’s werk alle schijn tegen. Waarom zie ik hem niet naar Nederland toe komen om het fenomeen te promoten? Breng het onder de aandacht, leg het begrip uit. Of loop ik nu onnadenkend op de zaken vooruit?