Regie: Paul Haggis
Cast: Sandra Bullock, Matt Dillon, Ludacris e.a.
Kijkwijzer: 12, geweld, angst, discriminatie, grof taalgebruik

Ik heb de film destijds in Nederland niet opgemerkt en was dan ook hoogstens verast door de kwaliteit van Crash. De film uit 2004 beslaat twee dagen in Los Angeles en doorkruist onder andere de levens van twee auto dieven, een racistische agent en een immigrant die nauwelijks Engels spreekt. Komt dat zien!

Vergelijkbaar met Sin City volg je dus steeds een ander persoon. Centraal in alle levens staat racisme en criminaliteit wat de boel natuurlijk op scherp zet. Er worden stereotype (blanke snob, zwarte dief) neer gezet die door hun afkomst en kijk op zaken allemaal hun eigen problemen tegen komen.

Door het gewaagden thema houdt Crash je op het randje van je stoel. Je wilt weten wat er gebeurd met de personages en hoe ze zich nu weer uit een moeilijke situatie redden. Het hele boeltje komt realistisch over, maar bevat ook de nodige drama. Mooi stukje werk van de regisseur van Million Dollar Baby en dat beloon ik uiteraard.

Eindcijfer: 8,5