Regie: Andrew Niccol
Cast: Nicolas Cage, Ethan Hawke e.a.
Kijkwijzer: 16, geweld, seks, drugs- en of alcoholmisbruik, grof taalgebruik

Lord of War bevat gescheld, geweld, drugs en ontelbaar veel wapens. Yuri Orlov (Nicolas Cage) trapt af met “There are over 550 million firearms in worldwide circulation. That’s one firearm for every twelve people on the planet. The only question is: how do we arm the other eleven?” Met een dergelijke quote (check de trailer) heb je mij aan de beeldbuis kleven.

Yuri Orlov woont samen met zijn ouders en broer in New York na uit de Oekraïne te zijn gevlucht. Orlov raakt na een mislukte aanslag op een gangster in zijn straat, verzeild in de wereld van de wapenhandel. Samen met zijn broer groeit hij uit tot een grote naam in het wereldje en Lord of War volgt diverse deals die Orlov maakt met duistere communisten en gestoorde Derde Wereld leiders.

Geweldig is de manier waarop macabere en duistere praktijken worden afgewisseld met een flinke dosis humor. Op meerdere momenten lag de zaal gewoon dubbel, dat had ik niet verwacht van een nogal harde film als Lord of War. Nog veel geweldiger is het eind van de film overigens.

De productiemaatschappij had veel moeite om geld bij elkaar te krijgen omdat het op het eerste gezicht een film is die wapens ophemelt. Aan het eind blijkt echter dat het gewoon een keiharde sneer richting de Verenigde Staten is en dat het de tevens keiharde waarheid is. De film eindigt niet voor niets met ‘based on actual events’. Best wel eng als je, je beseft dat dit dagelijkse kost is. Al met al een hele interessante, humoristische en harde film. Dat verdiend een dikke beloning.

Eindcijfer: 9