Regie: Stephen Gaghan
Cast: George Clooney, Matt Damon e.a.
Kijkwijzer: 16, geweld

The Constant Gardener en Good Night, And Good Luck waren op serieuze wijze politiek. Team America maakte het belachelijk, maar politieke films blijken het helemaal te zijn. Syriana, net als Good Night met Clooney in de hoofdrol en met één bil in de stoel van regisseur, behandeld het Midden-Oosten en betrekt daarbij het hedendaagse terrorisme, olie en intrige.

Niets zo actueel als moslims die zich in naam van Allah en olie opblazen, maar voor de verandering – Submission (de trilogie) was wel genoeg moslim bashing – toont men het vanuit meerdere standpunten. CIA agent Bob Barnes (George Clooney) komt erachter wat zijn eerdere missies tot gevolg hadden in de wereld, Bryan Woodman (Matt Damon) verliest zijn kind op het feest van een sjeik, twee moslim jongeren worden geronseld voor de strijd tegen Amerika en allemaal spelen ze een klein radertje in de grote boze wereld. Afzonderlijk lijkt het kleinschalig, maar Syriana maakt duidelijk dat alles met elkaar verbonden is.

Syriana laat zien dat het uiteindelijk allemaal is terug te leiden naar geld en olie. Gelukkig doet de film dat zonder veel slachtoffers te maken, >zonder onzinnige actie en met veel gevoel voor realisme. Een serieus onderwerp verdiend serieus te worden behandeld en word goed neergezet door nette acteerprestaties.

Eindcijfer: 7,5