Regie: David Twohy
Cast: Vin Diesel, Thandie Newton e.d.
Kijkwijzer: 12, geweld

Van de regisseur van Waterworld kwam in 2004 het special effects spektakel The Chronicles of Riddick, ik had de film tot gister niet gezien dus tijd voor een recensie. Vijf jaar na de lichte cult-hit Pitch Black bevindt crimineel op de vlucht Richard B. Riddick (Vin Diesel) zich op de planeet Helion Prime waar hij stuit op de plannen van de zogenaamde Necromongers. Hun doel: de mensheid converteren tot Necromongers of uitroeien.

Ik was op mijn vorige blog erg te spreken over The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay, de videogame gebaseerd op deze film, maar Butcher Bay blijkt een klein radertje in het geheel te zijn. Van videogame naar film lijkt een rare volgorde, maar de rolprent gaf me eigenlijk veel meer informatie omtrent het personage en zijn wereld, het staat me tot dusver redelijk aan. Hoe dan ook, Riddick is een voortvluchtige crimineel die het tegen de Necromongers opneemt om zo te voorkomen dat de mensheid zal worden uitgeroeid. Het kan niet beter.

Hoewel de videogame echt gigantisch hard is, slaat de film de plank mis. Het is moeilijk te bepalen wie slecht is en wie een beetje slecht is, maar eigenlijk is iedereen een boef. De computeranimaties zijn overigens erg strak, dat doet jammer genoeg niets voor de botte acteerprestaties, de aanwezigheid van Thandie Newton (Crash, Mission: Impossible 2) of de wazige sci-fi elementen. Al dat space gebeuren is sowieso niet mijn ding, maar ik dacht met Riddick iets moois in handen te hebben. Hoewel ik Pitch Black en Dark Fury zeker wil zien, gewoon omdat Riddick aars schopt, trekt deze film me zeker niet naar andere sci-fi toe. Jammer.

Eindcijfer: 5,5