Het leven van sommige mensen bestaat uit internet, anderen hebben een tweede leven via een digitale wereld dat vertaald is naar een forum of bijvoorbeeld een massive multiplayer online role playing game (MMORPG). De derde groep mensen heeft een tweede leven via Second Life, een digitaal leven dat zo écht is dat je het als eng zou gaan bestempelen. Het is een game, maar is niet te vergelijken met titels als World of Warcraft of The Sims, men beschouwt dit als een écht tweede leven.

Ik kwam dit tegen omdat een grote investeerder onlangs $11 miljoen in het project pompte. Een gulle gift nadat al eerder $8 miljoen werd geschonken door onder andere Amazon.com-eigenaar Jeff Bezos en Lotus-baas Mitch Kapr. Enkele maanden geleden hoorde ik echter al van het fenomeen via een buurman, die inderdaad, zoals zo veel mensen die Second Life spelen, uren aan zijn tweede leven besteedt. Samen met zoonlief speelt hij zelfs muziek als een soort van live optreden voor de andere bewoners van het spel. Best heel interessant al vind ik het bij sommige mensen eng worden hoeveel tijd ze steken in zo’n spel. Hier lees je wat Second Life nu precies is en hier staat een aflevering van het VPRO programma De Toekomst. Die laatste link is erg interessant omdat men in het programma praat met enkele Second Life bewoners, één van de spelers gebruikt zelf ook de term eng en reist vervolgens zelf naar Amerika af om daar een online vriendin in het echt te ontmoeten. Toevallig enkele Nederlandse spelers hier?