Sinds de allereerste aankondigingen staat men op de achterste poten als het om Bully gaat. Rockstar Games, de maker van het notoire Grand Theft Auto, komt namelijk met een spel waarin je klasgenootjes pest, leraren het leven zuur maakt en hier en daar een knokpartij uitlokt. Gaan we, of de maker in dit geval, over een bepaalde grens met virtueel pesten? Veel ouders en politici in de Verenigde Staten zeggen van wel, veel meer kinderen zullen ongetwijfeld zeggen dat het ‘wel lachen’ lijkt.

De bodemloze discussie over geweld in games en het effect daarop bij minderjarige spelers is inmiddels weer uit de kast. Probleem is dat titels als deze vaak worden afgekeurd op de verkeerde gronden. Voorbeeld: dit artikel verscheen gisteren in de lokale krant en enkele ouders concludeerden direct enkele zaken in een vraaggesprek. Volgens hen zou je in Bully leraren en scholieren afschieten, zij vergeleken het met de drama’s van enkele jaren geleden zoals in Columbine. Ik zeg: ik heb het spel zelf nog niet onder handen gehad, maar tot dusver blijkt uit niets dat er vuurwapens in het spel aanwezig zijn en is het ook nog onduidelijk of mensen wel sterven in dit spel (ten opzichte van een ‘bewusteloze staat’ zoals in strips). Maar dat staat er wel was de reactie: “a video revenge fantasy set at a reform school”, lees je in het vrij onkundige artikel. De media zet duidelijk een verkeerd beeld neer en durft nooit de makers eens te vragen naar hun intenties. Zo werkt het, zo heeft het altijd gewerkt en zo zal het waarschijnlijk altijd werken. Bovendien kan je het ook van de andere kant bekijken, als kinderen virtueel pesten (zonder daar voor in te problemen te komen) doen ze dat niet meer op het echte schoolplein. Laten we boven alles stellen, pesten is van alle tijden. Hoe naar het ook kan zijn, kinderen pesten en worden gepest.

Wat vinden jullie nu eigenlijk van een spel als Bully? Lijkt me wel een mooi onderwerp voor een discussie want dit gaat ongetwijfeld groter worden in de Amerikaanse pers zodra de lancering nadert.