Regie: Michael Mann
Cast:
Tom Cruise, Jamie Foxx e.a.
Kijkwijzer:
16, geweld, grof taalgebruik

Max (Jamie Foxx) is een taxichauffeur in Los Angeles met ambitieuze dromen. Zijn leven neemt echter een vreemde wending wanneer hij Vincent (Tom Cruise) op zijn achterbank krijgt. Vincent blijkt een huurmoordenaar en wil dat Max hem van moord naar moord brengt. Het is de eerste rol voor Tom Cruise waarin hij de slechterik speelt, eens kijken hoe hij het er vanaf brengt.

Ik zal alle commotie maar gelijk afkappen hier want voor het acteerwerk hoef je niet naar Collateral te gaan. Foxx is redelijk geschikt en doet het zeker niet slecht, maar het is allemaal niet bijster overtuigend. Tom Cruise als slechterik is ook geen regelrechte hit, het kan er allemaal maar net mee door. Wel moet ik eerlijk bekennen met zweet in mijn handen te hebben gezeten bij Collateral. Ik vond het een erg vermakelijke en spannende thriller. Hoe onverschijnlijk de meeste gebeurtenissen en bijvoorbeeld de acties van politie dan ook zijn, het is wél rete spannend. En daar deel ik altijd veel punten aan uit, acteerwerk zegt me niet bijster veel, als het leuk is dan scoor je. Daarom een ontzettend dikke voldoende voor Collateral in deze achtergebleven recensie.

Eindcijfer: 8