Regie: Jason Reitman
Cast: Aaron Eckhart, Katie Holmes, Robert Duvall
Kijkwijzer: alle leeftijden, grof taalgebruik

Er was eens een tijd waarin het roken van sigaretten gezond was. Dat is in deze tijd allang niet meer zo, maar de tabaksindustrie moet toch geld verdienen, het geheime wapen is Nick Naylor (Aaron Eckhart) die in Thank You For Smoking dé lobbyist van Amerika is. Toch komt hij in de problemen als de mooie journalist Heather Holloway (Katie Holmes) zijn verhaal naar buiten brengt. Gelukkig zit er altijd nog eentje in Nick’s pakje…

Een film die roken en de industrie ophemelt is Thank You For Smoking gelukkig niet. Dit is één van de meest satirische films die ik heb gezien: alles spreekt tot de verbeelding, van de tabaksgigant annex gangster tot het inzetten van ‘cancer boy’ om mensen aan het roken te krijgen. Het beste idee vind ik nog de gesprekken tussen ‘de drie grootste doodsoorzaken’. Nick gaat na zijn werk namelijk vaak uit eten met de ‘Merchants of Death’ waarvan de twee andere leden de wapen- en alcoholindustrieën vertegenwoordigen. De introductie van het ene lid: “After watching the footage of the Kent State shootings, Bobby Jay, then seventeen, signed up for the National Guard so that he, too, could shoot college students.” Prachtig natuurlijk, alleen de gedane uitspraken zijn al het kijken waard.

Verder gebeurt er namelijk vrij weinig. Nick gaat van bespreking naar bespreking, even een talkshow met cancer boy erbij, zijn zoontje wat wijze lessen (over roken en meer) leren en verder ontzettend veel gelul. Toch scoort deze film een heerlijk hoge score omdat het wel bizar goede en leuke babbel is. Praten is nooit erg, mooi praten is perfect.

Eindscore: 9