Regie: Mel Gibson
Cast: Niemand die je kent
Kijkwijzer: 16, geweld, angst

Na het zeer bloedige Passion of the Christ komt Mel Gibson met Apocalypto. Over de Maya’s en de Azteken en verbazingwekkend genoeg wederom met een hele hoop bloedvergieten. Owja, er worden hoofden afgehakt en ledematen gekapt, dat bedoel ik met bloedvergieten.

Om het simpel te houden: indiaan #1 woont met stam #1 in een dorpje in de jungle, stam #2 vermoord een heleboel mensen en neemt de overgebleven mensen van stam #1 mee. Indiaan #1 gaat ook mee, mee naar een ‘geavanceerde’ stad midden in de rimboe. Daar heeft stam #2 hele hoge tempels, daar brengen ze alle slaven heen, choppen de kop eraf en werpen die dan van de trap af. Je ziet dus continu hoofden met sierlijke stuiters naar beneden komen. Indiaan #1 gaat ook bijna gekopt worden, maar op magische wijze ontsnapt hij aan zijn belagers, gaat terug naar huis. End of story, de kijker kan ook naar huis.

Waar dit allemaal opslaat weet ik niet precies, hoewel de gehele film in Maya gesproken is, is me via diverse websites en fora al duidelijk gemaakt dat de film zich niet in een ‘echte’ tijd afspeelt. Historisch klopt er in ieder geval geen hout van. Wat je dan overhoud? Tsja, een vrij nutteloze film die de mensen probeert te vermaken met een jaguar die het gezicht van een indiaan afbijt. Of een veld vol onthoofde lichamen. Erg onsmakelijk.

Eindscore: 5