Regie: Edward Zwick
Cast: Leonardo DiCaprio e.a.
Kijkwijzer: 16, geweld, grof taalgebruik

Kanye West zong in 2005 op de track Diamonds From Sierra Leone over de zogenaamde blood diamonds: diamanten die gewonnen worden in oorlogsgebied. Dat gebeurt uiteraard over de ruggen van onschuldige burgers en gaat gepaard met een hoop bloedvergieten. Niet een onderwerp dat Hollywood met gemak aanpakt, maar het is toch gedaan in Blood Diamonds.

Blood Diamond

Danny Archer (Leonardo DiCaprio) komt in de gevangenis in contact met de Afrikaanse visser Solomon Vandy. Ze zijn genoodzaakt samen te werken om een speciale, roze diamant terug te vinden die Solomon verborg tijdens graafwerkzaamheden voor de rebellen. Dit alles in Sierra Leone in 1990, toen er een burgeroorlog en complete chaos rond ging in het Afrikaanse land.

Het verhaal zelf stond mijzelf niet echt aan want hoewel DiCaprio zijn rol perfect speelt (Oscar-materiaal), uiteindelijk laat zijn karakter een nare smaak achter. Hoewel de film het gelazer met diamanten aanstipt, gaat het toch weer over een blanke en zijn avontuur. Interessant is overigens de toevoeging van de Amerikaanse journalist Maddy Bowen, een personage dat best goed is uitgediept en er worden zowaar enkele journalistieke vraagstukken besproken. Blood Diamond is dus zeker niet dé verfilming van een 17 jaar oud gebeuren dat vandaag de dag nog steeds zichtbaar is op het Afrikaanse continent, maar toch ook niet als onzinnig te bestempelen. Redelijk goed werk van Hollywood en acteerwerk dat geprezen moet worden met een Oscar.

Eindcijfer: 7