The Pursuit of Happyness

Regie: Gabriele Muccino
Cast: Will Smith, Thandie Newton e.a.
Kijkwijzer: 6, angst

Chris Gardener verkoopt medische machines in het San Francisco van 1981. De tijd van de Rubiks kubus. De machines die Chris verkoopt zijn duur en onhandig, geen dokter die ze hebben wil. Hij kan samen met vrouw en zoon Christopher nauwelijks overleven, zijn vrouw gaat er uiteindelijk vandoor en hij moet alles op alles zetten om een baan te krijgen bij een groot bedrijf.

The Pursuit of Happyness Chris Gardener (Will Smith) zal geen belletje doen rinkelen, maar ik kan je al verklappen dat het goed komt met Chris. Hij staat tegenwoordig namelijk aan het roer van Gardener Rich & Co, en is daarmee een perfect from rags-to-riches voorbeeld. The Pursuit of Happyness gaat dus over zijn leven: hoe hij vecht voor een baantje, krijgt te kampen met ontelbaar veel tegenslagen en uiteindelijk dakloos met zijn zoontje op straat terecht komt. Vorig jaar verscheen daarover ook een boek en ik me laten vertellen dat, dat werk een beter beeld schetst. Grote kritiek op de film is bijvoorbeeld dat het de boodschap aflevert dat je alleen gelukkig kunt zijn als je ontzettend rijk bent. Dat heeft natuurlijk twee kanten, want wie leeft er nou van opvang tot opvang met geen stuiver op zak en kan tegelijkertijd toegeven hartstikke gelukkig te zijn?

Los van die discussie, Will Smith speelt de sterren van de hemel in deze ontroerende film. Het is heel simpel eigenlijk, Smith verdiend een Oscar.

Eindscore: 7,5