Regie: Timur Bekmambetov
Cast: Angelina Jolie, Morgan Freeman e.a.
Kijkwijzer: 16, geweld, grof taalgebruik

Een uur voordat de film vanavond in het Tuschinski theater in première ging had ik de unieke kans om Wanted te zien. Het verhaal begint met Wesley Gibson (James McAvoy) die een hels kantoorbaantje heeft en van dag tot dag leeft. Als hij Fox (Angelina Jolie) in de supermarkt tegen het lijf loopt komt dat leven tot een abrupt einde. Fox brengt nietsnut Wesley naar een weverij waar hij kennis maakt met andere huurmoordenaars en hun leider (Morgan Freeman). Al snel blijkt Wesley een gave te hebben: door het versnellen van zijn hartslag tot 400 slagen per seconde kan hij zich uiterst goed concentreren. Handig, als je de moordenaar van je vader achterna moet.

Wanted lijkt een ordinaire actiefilm, maar heeft meer te bieden. Mits je al je realiteitsbesef bij de deur hebt gelaten. Grote bestelbussen kunnen namelijk geen Dodge Viper bijhouden en volgens wetenschappers is het ook zeker niet mogelijk kogels in bogen af te schieten, een belangrijk element van het verhaal. Wat maakt het ook uit. Ik stapte vanavond uit het kleine zaaltje van Universal Pictures met het idee: dit was geen meesterwerk, máár ik heb wel nieuwe dingen gezien. Niet te veel bij nadenken en zeker wel genieten (van Angelina’s kont).

Eindscore: 8,0

Angelina Jolie was er niet bij vanavond. We zaten in een klein perszaaltje in het hoofdkantoor van Universal Pictures International met slechts de prijswinnaars van een Snickers-wedstrijd. Ik mag niet jaloers zijn want in tegenstelling tot wat de persberichten zeiden kon één van de mooiste vrouwen ter wereld de échte premiere in de hoofdstad ook niet bijwonen, de pers moest het doen met het wassenbeeld uit Madame Tussauds.

Wanted