Tegenwoordig zit ik vuistdiep in de (interactieve media) marketing. Emerce, Marketingfacts, Generation-Next enzo. Het enige verplicht gestelde leesvoer dit jaar is The Cult of the Amateur van Andrew Keen. Ik zit pas op pagina 47, maar ben er nu al van overtuigd dat als Keen zo doorgaat hij op de laatste pagina het einde van de wereld voorspelt.

Pagina na pagina stampt Keen alles waar web 2.0 op staat de grond in: YouTube, Wikipedia, Craigslist, MySpace. Bloggers vergelijkt hij met apen en hij is het niet eens met The Long Tail van Chris Anderson. “Every visit to Wikipedia’s free information hive means one less customer for a professionally researched and edited encyclopedia such as Britannica. (…) Every free music or video upload is one less sale of a CD or DVD, meaning one less royalty for the artist who created it.”

Dat verklaart ook de ondertitel van het boek: “How Today’s Internet is Killing Our Culture and Assaulting Our Economy”. Volgens de doemdenker kost al dat web 2.0 banen, gaat het geld naar mensen die het niet verdienen en doet het afbreuk aan de waarde van experts. Dat is ook gelijk het kromme van Keen: omdat er veel onzin op Wikipedia KAN worden gezet en omdat er veel weblogs zijn die onzin verkondigen, zijn werken van kenners en experts minder waard. Je weet namelijk nooit zeker of het echt een expert is die het betreffende artikel heeft geschreven in Keen’s paranoïde wereldje. Dat er ook heel grappige en goede films op YouTube staan maakt niet uit want het merendeel is crap. Internet maakt alles en iedereen kapot en Andrew Keen komt ons waarschuwen. Ja ja, moet hij eerst eens een goed onderbouwt en realistisch boek schrijven. The Cult of the Amateur is steeds de herhaling van één gedachte: web 2.0 is de duivel zelve.

Zie ook dit interview uit Vrij Nederland.