Logfather Film Awards 2008

Na het benoemen van de beste liedjes van het afgelopen jaar is het nu tijd voor het beste album van 2008. Opmerkelijk: Bon Iver en The Gaslight Anthem waren beide runner-ups bij de individuele nummers, maar zijn dat nu zeker niet. “You’re sugar and spice, and everything nice!”

Logfather Album Awards 2008

1. Hot Chip – Made in the Dark
Wat een plaat: blije nummers als Shake A Fist en Ready For The Floor, gevoeligheid in Made In The Dark en Whistle for Will. Het is een intergalactisch verhaal van pure gestoordheid en heerlijk zwoel knuffelen. Ik werd aangenaam verrast en in het diepste van mijn zijn getroffen. Beste nummers: Out at the Pictures, Ready For The Floor, Made In The Dark, In The Privacy of Our Love.

2. The Gaslight Anthem – The ’59 Sound
Ik weet niet wat ze zingen, maar toch schreeuw ik keihard mee! Zo’n plaat is The ’59 Sound van The Gaslight Anthem. Op aangeven van SchrikLog. Beste nummers: The ’59 Sound, Old White Lincoln, Film Noir, Miles Davis & The Cool, The Patient Ferris Wheel.

3. Bon Iver – For Emma, Forever Ago
Kippenvel! Negen platen lang kippenvel. Niet voor niets schreef ik vorige week al over ‘koude winter’. Beste nummers: Lump Sum, The Wolves (Act I en II), For Emma, Re: Stacks.

4. The Game – LAX
Wat een relaxte plaat is dit geworden, ondanks dat het alweer het derde album van de rapper is. De koek is op, Game is min of meer gangster af. Gewaagde cover art, want het is nogal een stap van keiharde crimineel uit Compton, Los Angeles naar huisvader te gaan. Beste nummers: Bulletproof Diaries, Cali Sunshine, My Life, Gentleman’s Affair, Angel.

5. Coldplay – Viva La Vida or Death and All His Friends
Ze kwamen terug en deden dat ijzersterk. Beste nummers: Life In Technicolor, Lost, Lovers In Japan, Viva La Vida.

6. The Killers – Day & Age
Teksten waarvan het onderwerp maar moeilijk is vast te stellen en toch heel erg rocken. Proost, ik doe het deze moordenaars niet na. Beste nummers: Human, Joy Ride, This is Your Life, The World We Live In.

7. Jason Mraz – We Sing, We Dance, We Steal Things
Jack Johnson maakte de weg vrij voor ‘blanke John Legend’s’ en Jason Mraz gaat daar goed op door. Lekker poppy (en een geweldige albumtitel). Beste nummers: I’m Yours, Live High, Coyotes.

8. Kanye West – 808’s & Heartbreak
Niet zo goed als Late Registration en Graduation, maar toch vond ik enkele mooie nummers. Kanye West was ook in 2008 een diamant. Beste nummers: Love Lockdown, RoboCop, Street Lights, Coldest Winter.