Logfather Film Awards 2009
Een zeer fijne bijkomstigheid van de jaarlijkse Film Awards zijn de films die ik keihard kraak. Ik zie namelijk nog wel eens films die alleen uit pure bagger bestaan. Soms zie ik dat aankomen, maar erger is het als ik na het zien van de trailer een goede film verwacht. Na de klik dus de films waar ik dit jaar opgewonden van werd én mijn opgekropte woede. Hey ho, let’s go!

Vorig jaar was ik zelf lekker zweverig bezig door de films niet op specifieke plekken te zetten en gewoon de goede films op te sommen. Dit jaar is er sowieso één echte winnaar mogelijk dus ruim ik ook voor de overige titels een plekje in. Omdat het kan, luitjes.

1. The Dark Knight – Eindcijfer: 10
Waarom? “Why. So. Seriousss?!”

2. Juno – Eindcijfer: 9
Waarom? Abortus was nog nooit zo geestig. Cloverfield kreeg ook een 9, maar toen ik hoorde dat er geen vervolg zou komen trok ik inwendig toch eigenlijk alle 9 punten wel in. Leuk idee, maar het verhaal is met alleen deze film niet compleet.

3. Oorlogswinter – Eindcijfer: 8,5
Waarom? Bijna sterker dan het meesterlijke boek van Jan Terlouw.

4. Pineapple Express – Eindcijfer: 8
Waarom? Ik heb de film nog een aantal keren afgespeeld en hij is toch wel erg goed. “You just got killed by a Daewoo Lanos, motherfucker!”

5. Wanted– Eindcijfer: 8
Waarom? Angelina Jolie, Dodge Viper en deze scène. Of deze.

6. Wall·E – Eindcijfer: 8
Waarom? De film liet een leeg, unheimlich gevoel achter. Een traan die over mijn wang biggelde, maar toen besefte ik dat het om een met de computer gemaakte robot ging. Klasse.

7. Harold & Kumar Escape from Guantanamo Bay – Eindcijfer: geen
Waarom? Het vervolg op de stoner film Harold & Kumar Go to White Castle ging al in augustus linea recta naar DVD in ons land en dat is eigenlijk heel jammer. Als de twee naar Guantanamo Bay moeten ontpopt zich namelijk een hilarisch tafereel. Dit is het meest bizarre tafereel ooit: een triootje bestaande uit Kumar, een vrouw en een levensgrote zak wiet!

8. Iron Man en Quantum of Solace – Eindcijfer: 7,5
Waarom? Dit was een omgekeerde situatie van hoe het er normaliter aan toe gaat (bij mij). Ik verwachte prut en ik kreeg een stoere film met een hele stoere actieheld.

9. 21 en Death Race – Eindcijfer: 7,5
Waarom? Beide films blinken niet heel erg uit in acteerprestaties of verhaallijn, maar vermaken zeker wel. 21 intrigerend en spannend. Death Race vanwege de brute actie voor de PlayStation-generatie.

10. Forgetting Sarah Marshall – Eindcijfer: 7
Waarom? Ik vond hem wat tegenvallen, maar desondanks was het een vermakelijke film met mooie vrouwen. Deze laatste plek had ik natuurlijk niet kunnen geven aan What Happens in Vegas of Hancock (beide 7’s). Ashton Kutcher en Cameron Diaz waren eigenlijk wel sexy, Will Smith als Hancock zeker niet.

Daarmee zijn we bij de overige categorieën aangekomen!

Politiek is leuk: Rendition

Goed verhaal: Changeling met de altijd wonderschone Angelina Jolie. De film gaat over Christine Collins in het Los Angeles van 1920 die opzoek is naar haar ontvoerde zoontje. De LAPD vindt de jongen, maar deze blijkt bij thuiskomst haar zoon niet te zijn. Een aangrijpend verhaal dat net even te lang duurt waardoor we Jolie net even te vaak horen janken.

Alweer vergeten: Eagle Eye. Ik ben hem zelfs vergeten te recenseren!

Tegenvaller: Tropic Thunder was stiekem helemaal niet zo grappig en de beste rol was weggelegd voor Tom Cruise (een bijrol van 3 seconden).

Slecht, slechter, slechtst (in totaal willekeurige volgorde): 10,000 BC, Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skul en The Love Guru.

Sequels die mogelijk in 2009 uitkomen en kont gaan schoppen: Crank 2: High Voltage, Silent Hill 2 (SH één was tof!), Transporter 3, The Brazilian Job (met Jason Statham!).

Gaan we zeker checken in 2009: Zack and Miri Make A Porno, Gran Torino, Traitor.

Oscar voor beste mannelijke bijrol moet gaan naar: Heath Ledger.