Regie: Darren Aronofsky
Cast: Mickey Rourke, Marisa Tomei e.a.
Kijkwijzer: 12, geweld, grof taalgebruik

Randy ‘The Ram’ Robinson heeft z’n beste tijd als professioneel worstelaar wel gezien. Hij begint oud te worden en vecht alleen nog in smoezelige competities en achteraf zaaltjes. Als z’n oude, verminkte lichaam begint te protesteren wil hij het leven buiten de ring verbeteren, maar of dat gaat lukken?

Om wat geld te verdienen gaat hij full time in een supermarkt werken en bezoekt hij zijn dochter die hij jaren daarvoor vergat op te voeden. Het verdiende geld steekt hij in illegale medicijnen en een stripper uit de lokale stripclub waar hij eigenlijk verliefd op is. Randy is het boegbeeld van vergane glorie, een vergankelijke carrière in de illustere worstel industrie. Een klassiek gevecht tegen Randy’s aartsrivaal uit de tachtiger jaren – The Ayatollah – kan hij dan ook niet afslaan… Dit is de tweede helft van zijn leven. Een kans om terug naar de top te gaan.

Mickey Rourke brengt het verval van de industrie en haar gladiatoren prachtig in beeld. Alsof je de klassieker Beyond The Mat (over de WWF) aan het kijken bent. Dit kan zo maar het gestoorde levensverhaal zijn van een echte vechtersbaas. Hoewel Randy’s lichaam keihard protesteert moet hij de ring weer in, er moet immers geld op de plank komen. Dat is het enige dat hij kan. Als een ware documentaire volgen wij z’n leven en maakt de kijker kennis met alle treurnis die Randy ten deel valt. Zelfs de eerder genoemde stripper is oud aan het worden en wil haar leven omgooien. De dochter die hem haat, de grote worstelaar Randy die in de supermarkt bij de vleeswaren staat. Zelfs de gesprekken tussen de worstelaars voor elke wedstrijd (om te beslissen wie er wint en wat voor moves ze zullen uitvoeren) zijn intrigerend in beeld gebracht. Het klopt allemaal, dit is hoe je, je het verval van een atleet inbeeldt. Rourke (hoewel in het echt ook al 56 jaar oud) maakt geen misstappen en schittert in een titel die dan weer schittert door afwezigheid in de lijst Oscars-genomineerden.

Eindscore: 9