Interessant artikel op Wired.com eerder deze week over een rapport over de handel in illegale films. Het rapport – dat in opdracht van Hollywood werd uitgevoerd – legt een verband tussen piraterij, de georganiseerde misdaad en zelfs terrorisme. De titel is dan ook heel subtiel en totaal niet bevooroordeeld: “Film Piracy, Organized Crime and Terrorism”. Uiteraard het gehele document na de klik.

Volgens deze berichtgeving zijn de illegaal aangeboden films (met name via BitTorrent-sites) zelfs gevaarlijk voor onze economie en de banenmarkt. Naast het illegaal downloaden, loopt de verkoop van gebrande films ook uit de hand. Volgens dit document (PDF) zouden lokale terroristen en de maffia leuke bijverdiensten binnenhalen met deze handel.

Het is het bekende verhaaltje (fabeltje?): met elke film die je binnenhaalt op je computer pleeg je als het ware een aanslag op het intellectueel eigendom van de artiesten (filmmakers, schrijvers etc.) en op den duur wil dat zeggen dat banen verloren gaan. Dat het onderzoek betaald is door de The Motion Picture Association, het Europese onderdeel van de Motion Picture Association of America, staaft het hele verhaal natuurlijk niet, maar hoe groot is de impact van zo’n onderzoek? Zijn er al mensen die zich schuldig voelen?

Een prachtige reactie op Wired.com: “So by following the same logic, it would be safe to say that by generating an artificially scarce market place for media content, the RIAA/MPAA is fostering terrorism by charging excessively high prices for their products. If the media producers charged a reasonable fee for their products, the terrorist pirates would no longer be able to turn a profit from these activities. Wow, logic is fun!”