Voor een tentamen ‘Concepting’ aanstaande maandag moet ik Unleashing the Ideavirus van goeroe Seth Godin lezen. Godin, onder meer de ‘uitvinder’ van de marketingterm permission marketing, heeft het daarin onder andere over succesvol worden met een goed idee. Niet een boerderij of een fabriek, maar een goed idee is de fundering van onze hedendaagse economie. Ook komen web 2.0 en de kracht van het internet en moderne communicatie middelen aan bod en daar heb ik één grafiek uit gebruikt.

Het boek stamt namelijk uit 2001 en toen bestond het geweldige Gmail nog niet. De volgende tabel laat zien hoe lang enkele kanalen er over deden om in de Verenigde Staten 50 miljoen gebruikers te verwerven. De radio deed daar 38 jaar over, kabeltelevisie slechts 10 jaar. Microsoft’s Hotmail bereikte die mijlpaal daarentegen binnen een jaar! Ongekend snel in het medialandschap van toen.

Tegenwoordig – met alle web 2.0 applicaties die je om de oren vliegen – is het minder bijzonder. Gmail is sinds 2007 voor iedereen beschikbaar en heeft meer dan 100 miljoen gebruikers. Facebook kreeg er binnen vijf maanden simpelweg 50 miljoen accounts bij (bovenop de bestaande 100 miljoen gebruikers).

economic crisis