Je online identiteit, dat ben jezelf

Donderdag 11 Juni 2009 | 23:38 uur
Logfather

Of ik vaak aan het bier ga. De vraag van mijn stagebegeleider moest ik vandaag eerlijkheidshalve negatief beantwoorden. Waarom er dan zo groot bier op m'n blog staat. Tsja, bij gebrek aan beter... Ik vroeg mijzelf later af: wat zegt de gele bubbeltjes header eigenlijk over mij? Helemaal niets. Bovendien, hoe leuk of hip je het ook zal brengen, of zelfs als het wel helemaal bij jou past, wat mag een toekomstige werkgever daaruit concluderen?

Tijdens een gastcollege op de Hogeschool van Amsterdam had Nalden het er ook over: je online identiteit. De combinatie van je profielen (Hyves, Twitter, Facebook, My Name Is E), een eventuele blog en bijvoorbeeld jouw reacties op andere websites, het meeste is terug te vinden. Het gebruik van een alias (Logfather bijvoorbeeld) helpt wel, maar omdat ik dit blog persoonlijk(er) wilde maken, deel ik ook mijn echte naam. Een ander voorbeeld is mijn online portfolio: het staat behoorlijk suf als je solliciteert met een schuilnaam of vreemde URL, ik koos dus voor JeffreyVisser.nl omdat iedereen dan begrijpt wie erachter zit.

Houd ik mij nu in, wetende dat bestaande en toekomstige werkgevers meekijken? Soms wel. Ik heb een ontzettend uitgesproken mening en vind ook dat ik die moet kunnen opschrijven. Wel heb ik - en dit is vrij recent - geleerd om mij in te houden, al is het maar een beetje. In mijn enthousiasme of blinde woede zou ik wel eens iets willen schrijven dat niet genuanceerd is of waar niet lang (genoeg) over is nagedacht. Dat zou ik wel willen luchten, maar dat zou niet slim zijn en toch ook een vertekend beeld geven. Zeker blogs verworden heel snel tot een soort van stortplaats voor al die ongenuanceerde woedeaanvallen. Of alle depressiviteit van een 27-jarige Afro-Amerikaanse vrouw uit Philadelphia die, jawel, op haar veertiende de diagnose 'depressief' mee naar huis kreeg en daar in 2006 manisch depressief aan toevoegde. Tuurlijk, ze schrijft het van haar af (zeer succesvol trouwens), maar of het zo positief voor haar zal zijn in de echte wereld?

Ik heb de in het oog springende afbeelding van deze site per direct aangepast. Weg met bier, Coca-Cola, kom er maar in. Sprankelend, het meest herkenbare merk ter wereld, The American Dream, kapitalisme, Happiness Factory. Ja, daar wil ik wel mee geassocieerd worden!

Goede post. De meeste mensen beseffen niet wat er al op internet te vinden is zonder al veel op zoek te gaan.

…. nog ff je ‘Prefers Beer’ aanpassen op je portfolio ;)

koffiekitten - 10-07-’09 10:35

Haha, ja, nog geen tijd voor gehad! Leuk dat je het opmerkt want (net als op me blog) wilde ik het veranderen in cola, haha!

Persoonlijk wil ik niet te ver gaan met deze ‘zelf censuur’ want dan valt het nut van een persoonlijke blog weg. Het is ook een principe kwestie: zou je voor een baas willen werken die jou niet aanneemt op basis van jouw (online) mening?

Logfather - 10-07-’09 15:00
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Dit artikel is meer dan een jaar oud, los de onderstaande som op om te reageren.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.