Champagne en tompoezen. Hollandse Nieuwe met vlaggetjes erin bij de receptie. Vanmorgen maakte Pleon CEO Tim de Boer het nieuws bekend aan het personeel: Pleon gaat fuseren met het Amerikaanse Ketchum. Dat is groot nieuws omdat hierdoor één van de grootste pr-bureaus ter wereld ontstaat met meer dan 2,000 werknemers, opererend in 66 landen. De fusie klinkt ook heel logisch: Pleon is Europa’s grootste communicatie-adviesbureau, Ketchum is juist heel sterk in Noord-Amerika en het Midden Oosten. “De puzzel is nu compleet”, aldus De Boer.

Ketchum is (net als Pleon) wellicht geen bekende naam, toch werkt het in 1923 opgerichte bedrijf voor merken als Kodak, FedEx en het Amerikaanse leger. Voor de campagne ‘Doritos Crashes the Super Bowl’ (CrashTheSuperBowl.com) werd een hype gecreëerd door de inzet van blogs. Of misschien herinner je, je het nieuws in 2008 nog: een man zou enige tijd in de Ikea van New York gaan wonen (video). Dat was Ketchum, en ze wonnen er enkele prijzen mee (PDF).

Prijzen winnen is hen sowieso niet onbekend want er staan inmiddels 112 Silver Anvils op de schoorsteenmantel, dat is dan weer de hoogst haalbare onderscheiding voor een pr-bureau en word uitgereikt door de Public Relations Society of America. Het kantoor in Londen staat trouwens in de top 50best workplaces‘.

Even een rondje: AdvertisingAge, Adformatie, Bankkaufmann.com, BTOB, Facebook, Financial Times Deutschland, HLN, Marketing-Interactive.com, PR Newswire, PRWeek UK, PRWeek US, SunHerald, Twitter #1, Twitter #2, Twitter #3, Twitter #4 en Yahoo! Deutschland.