Met name de toekomst van het internet. Wie gaat het vorm geven? Wie gaat er het meeste geld aan verdienen? De meeste internetgebruikers beseffen zich goed dat onze zoekopdrachten Google exacte informatie verschaft over onze interesses en welke websites wij bezoeken. Persoonlijke informatie delen we echter met Facebook en dat bedrijf denkt dat we in de toekomst niet meer naar informatie zoeken, maar er naar vragen. De sociale netwerk site stelt voor om onze contacten op internet in te zetten zoals we gewend zijn: als we willen weten wat de beste klopboormachine is, zoeken wij hier niet naar, maar vragen het aan kennissen of familie.

Facebook begint inmiddels der mate groot te worden dat Wired.com het al heeft over een soort van ‘tweede internet’. We hebben het hier over 40 duizend servers waar gebruikers elke maand zo’n 850 miljoen foto’s en meer dan 10 miljoen filmpjes opzetten. Al deze informatie is met Google niet of nauwelijks te vinden omdat Facebook al ‘hun’ materiaal beschermt.

Een artikel (‘Great Wall of Facebook: The Social Network’s Plan to Dominate the Internet – and Keep Google Out) uit de nieuwste editie van Wired gaat er nog veel dieper op in en het is eigenlijk bijna ‘eng’ hoe (makkelijk) er word gesproken over de persoonlijke informatie van gebruikers. De gebruikers zijn in deze oorlog slechts nummertjes en al deze informatie is te koop. Een herdefinitie van privacy policy is op zijn plaats.

Typerend stukje over de 24-jarige bedenker van Facebook: “Mark Zuckerberg is notoriously cocky, even by the standards of Silicon Valley. Two years ago, he walked away from a reported nearly $1 billion offer from Yahoo for his company. He could have sold to Google or Microsoft for a lot more. His business cards once famously read: i’m ceo … bitch.”

UPDATE: Wired heeft vandaag een interview met Zuckerberg online staan.