Regie: Joe Wright
Cast: Jamie Foxx, Robert Downey Jr. e.a.
Kijkwijzer: 12, geweld, drugs- en/of alcoholmisbruik, grof taalgebruik

In een verlaten parkje is journalist Steve Lopez (Downey Jr.) toeschouwer van het basgitaar spel van een hobo. Nathaniel Ayers (Jamie Foxx) speelt onwaarschijnlijk goed voor een straatmuzikant, maar als Steve een praatje met hem wil maken blijkt Ayers in zijn eigen wereldje te leven. Als hij tussen zijn wartaal door zegt dat hij ooit studeerde aan Juilliard (‘het Amerikaanse conservatorium’) gaat Lopez toch maar op onderzoek uit.

Steve Lopez werkt voor de Los Angeles Times en hij besluit een column te schrijven over het talent van Nathaniel. Er komen ontzettend veel reacties binnen op de column en vanaf dat moment besluit Steve zijn vriend op elke mogelijke manier te helpen.

Er bloeit een vriendschap op als hij opvang voor Nathaniel regelt zodat hij in ieder geval van de gevaarlijke straten van L.A. af is. Een vriendschap die het zwaar te verduren krijgt door Nathaniel’s schizofrenie. De muzikant is bovendien geplaagd door jeugdtrauma’s veroorzaakt door de gewelddadige hoogtijdagen van de Ku Klux Klan.

Jamie Foxx speelt een ijzersterke schizo-zwerver. Een moeilijke rol, want Nathaniel spreekt aan een stuk door. Het is ongetwijfeld de beste prestatie van Foxx op het witte doek tot dusver. Ook Robert Downey Jr. valt niet tegen en zelfs als hij Nathaniel hulp lijkt op te dringen kan je als kijker niet om de chemie van beide heren heen.

Eindscore: 8,5