Regie: Tony Scott
Cast: Denzel Washington, John Travolta e.a.
Kijkwijzer: 16, geweld, grof taalgebruik

Walter Garber begint aan zijn dag als dispatcher bij het metronetwerk van New York, een baantje dat hij heeft gekregen in afwachting van de uitspraak in een omkoopschandaal. Gelukkig voor de bioscoopganger krijgt Garber vandaag te maken met hetere vuren dan een omkoopschandaal.

Ryder (John Travolta) heeft namelijk een ingenieuze wijze bedacht om de lokale lijn van Manhatten naar Pelham Bay Park te kapen. Zijn eisen? $10 miljoen, binnen een uur. Als het geld niet op tijd bij hem is, zal hij elke minuut een passagier vermoorden.

The Taking of Pelham 1 2 3 is een remake van een film uit 1974, maar gijzelingen in films zijn eigenlijk dagelijkse kost in Hollywood. Elke film geeft weer een eigen twist aan het plan van de terroristen of de eisen die zij stellen. Pelham is op dat gebied niet heel spectaculair, Ryder geeft al (te) vroeg in de film aan waar het hem echt om te doen is en ook de politie gaat voorspelbaar te werk (lees: verprutst vrijwel alles). De film moet het hebben van regisseur Tony Scott die kiest voor originele camerastandpunten, heel dicht op de actie. Snelle montages vergelijkbaar met die van The Bourne-films versterken dit: zo verruilt de film saaie metrotunnels continu voor de gloednieuwe Dodge Charger (kijk naar de achtervolging!) van de politie die het geld naar Ryder moet brengen. Erg spectaculair en intens, ondanks dat de film (met name het verhaal) blijft steken in middelmatigheid.

Eindscore: 6,5