Als Ajax thuis speelde tegen PSV was het altijd een beetje een raar gezicht: twee grote Philips schermen aan de korte zijde van het stadion. Omdat de Amsterdam ArenA wil blijven innoveren en zo onderdeel zal zijn van de Nederlandse lobby voor het WK (2018? 2022?) is het stadion eind vorig jaar samen gaan werken met Sony. Onlangs was ik bij Ajax – Sparta (0-0) en viel mij de nieuwe schermen op, wat een verbetering!

De schermen lijken kleiner dan de blauwe Philips kolossen, maar dat komt doordat Sony heeft gekozen voor breedbeeldformaat (16:9). Het beeld is vele malen scherper en, belangrijker, de getoonde beelden interessanter! Tijdens de wedstrijd vervalt het scorebord af en toe met beelden vanaf de tribune, close-ups van trainer Martin Jol en herhalingen van zowel doelpunten (dat waren er niet zoveel tegen Sparta) als overtredingen. Fans in het stadion hebben hierdoor niet alleen de sfeer van 50.000 man om hen heen, maar ook het gemak van de televisiekijker.

In de toekomst mogen we nog veel meer verwachten van Sony. Zo zal er in en rondom het stadion een eigen tv-netwerk komen dat in HD-kwaliteit wordt uitgezonden.