Als je websites als Marketingfacts, Dutchcowgirls en Bright volgt ben je het de afgelopen tijd zeker weten tegen gekomen: TED. Toch staken weinig mensen in mijn derdejaars klas Cross Media Strategie hun hand op toen docent Marianne Spier – vice-chairman TEDxAmsterdam – vroeg of wij TED kenden. Dat is jammer want TED is ongelofelijk nuttig.

TED brengt mensen uit de Technology, Entertainment en Design wereld samen om revolutionaire ideeën en informatie te delen. Dit kan variëren van mensen met indrukwekkende persoonlijke ervaringen (bijv. Jill Bolte Taylor verderop in dit bericht) en tegenwoordig ook ontdekkingen in de wetenschap, op zakelijk gebied en wereldproblemen zoals milieuvervuiling. De ‘x’ in TEDxAmsterdam staat voor ‘independently organized TED event’.

The TED Conference in Long Beach, Californië is het hart van de organisatie dat de afgelopen jaren een jaar van tevoren was uitverkocht en waar duizenden mensen op af komen. Inmiddels werkt TED wel samen met teams in andere landen waardoor er ook ‘afleveringen’ hebben plaats gevonden in India, Engeland en Tanzania. Over het precieze hoe en wat check je de about-pagina, ik vind vooral de presentaties zelf een goede samenvatting van de kracht van TED.

Bij het vak Serious Games keken we onlangs naar enkele afleveringen TED en op mij maakte Ken Robinson veel indruk. De creatieve expert zegt dat huidige educatieve systemen over de hele wereld de creativiteit van kinderen vermoord.

Ken Robinson says schools kill creativity

Jill Bolte Taylor’s stroke of insight

Als je nog meer sterke TED presentaties wilt bekijken: de top 10.