Ik ben duidelijk niet de aangewezen persoon om een videosite van wanbeleid te betichtten. Vaste lezers zullen zich herinneren dat ik in 2007 een aanvaring had met YouTube over copyright infringement waarbij twee accounts werden verwijderd. Daar gingen nog twee waarschuwingen aan vooraf, bij Vimeo zijn ze een stuk minder mild. Hoewel deze blog al een tijdje vrij is van negativiteit wil ik toch mijn recente ervaringen met de resolute handhaving van Vimeo niet onbesproken laten.

Het duurde even voordat ik het doorhad, maar onlangs kwam ik er achter dat Vimeo-filmpjes op deze website een error gaven. “Sorry, this video cannot be played on this site”, was de boodschap. Na wat speurwerk en een redelijk aantal sites en fora over de slechte behandeling van de Vimeo-klantenservice kwam ik er achter dat deze website verbannen zou zijn tot ‘de zwarte lijst’. Ik stuurde een e-mail, maar ontving daar binnen een week (!) geen reactie op. Gelukkig kwam er meer informatie los deze week toen ik mijn vraag op het forum van Vimeo stelde.

Logfather.com zou mogelijkerwijs, wellicht, misschien geblokkeerd kunnen zijn door een overtreding van de regels. Ik ben vervolgens het archief ingedoken, maar kan tot op heden geen onvertogen Vimeo-materiaal vinden en bovendien worden alle filmpjes waar ik naar verwijs, nog steeds op de site zelf aangeboden. Wel werd ik per direct van de lijst geschrapt waardoor ik ineens wel weer filmpjes mag plaatsen. Een rare gang van zaken omdat ik bestraft werd voor het plaatsen van content van andere Vimeo-gebruikers en omdat Vimeo uiterst geheimzinnig doet over de zwarte lijst.

Vimeo blijkt er een wat aparte lijst richtlijnen (messageboard discussie) op na te houden, zo ontstond er in 2008 (bericht op CNET) veel commotie toen Vimeo besloot alle aan games gerelateerde videos te verwijderen. Deze filmpjes zouden namelijk geen ‘creatieve uitlating’ zijn, niet bij de Vimeo missie (“people connecting through video”) aansluiten.

Feit blijft dat Vimeo één van de mooiere videospelers van het internet heeft en daar zwichten we toch voor, ik in ieder geval wel. Logfather.com is weer van harte (?) verenigbaar met Vimeo!