Iedereen heeft het wel eens ervaren: lange e-mail conversaties met links en bijlagen waarin het overzicht totaal zoek is. E-mail is allang niet alleen maar een communicatiemiddel, men werkt fanatiek samen door het heen en weer sturen van bestanden. Erg onhandig als er een nieuw teamlid bijkomt en het hele e-mail pakket doorgestuurd moet worden. Google denkt de oplossing in handen te hebben: Google Wave.

De broers Lars en Jens Rasmussen – de ‘vaders’ van Google Maps – proberen met Google Wave de vraag ‘Hoe zou e-mail er uitzien als het vandaag de dag was bedacht?’ te beantwoorden. Het e-mail van nu is immers al zo’n veertig jaar oud, ouder dan het internet.

Nog lang niet alle functies van Wave zijn bekend, maar naast het e-mail gedeelte mogen we vooral veel meer overzicht en samenwerking verwachten. Verstrikt raken in verschillende versies van een document is onmogelijk gemaakt doordat het programma één versie toestaat waar met meerdere mensen aan gewerkt kan worden, zelfs in real-time! Dat real-time (direct) samenwerken komt ook naar voren in de chatfunctie: waar je bij MSN Messenger en Google Chat moet wachten tot iemand klaar is met typen en op enter drukt, kan je in Wave iemand letter voor letter zien typen.

3,5 procent van wat Google Wave kan

Het lijken op papier misschien kleine dingetjes, maar men voorspelt dat Wave een grote beweging teweeg zal brengen als het aankomt op online samenwerking. Veel werk waar we tot nu toe verschillende (Google) programma’s voor nodig hadden is nu gebundeld in Wave en dit alles is ook nog eens in je browser beschikbaar, Wave hoeft dus niet te worden geïnstalleerd! Microsoft SharePoint mag wel uitkijken.

Introductie van Google Wave op Google I/O

Wave is sinds deze maand beschikbaar als beperkte preview: zoals destijds het geval was bij Gmail kom je er alleen bij door uitnodiging. Later dit jaar moet de eerste (bèta?) versie beschikbaar zijn voor het grote publiek.