Regie: Mark Neveldine en Brian Taylor
Cast: Gerard Butler, Michael C. Hall e.a.
Kijkwijzer: 16, geweld, grof taalgebruik

In de toekomst zijn we bloederige spelletjes en films zat; in Gamer spelen tieners met de levens van echte gevangenen die door een echt oorlogsgebied geloodst moeten worden. Second Life en Sims-achtige games zijn in de wereld van Gamer exact hetzelfde, maar wel met echte mensen die via elektroden door de spelers gecontroleerd worden.

De crux van dit verhaal zagen we vorig jaar in Death Race met Jason Statham: ter dood veroordeelde gevangenen moeten een levensechte ‘game’ overleven om hun vrijheid terug te krijgen. In Gamer gaat het om de tv-serie ‘Slayers’ dat (net als in Death Race) over de hele wereld live te volgen is. Gerard Butler is de gevangene met de codenaam Kable en hij heeft al bijna de magische grens van 30 speelronden bereikt. Uiteraard gaan de makers van de serie en hun baas Ken Castle (Michael C. Hall) er alles aan doen om er voor te zorgen dat hij niet daadwerkelijk zo ver komt…

Van de makers van het super gestoord leuke Crank, komt een keiharde actiefilm die we eerder zagen (die film met Statham…), incluis de grauwe sfeer en bikkelharde hoofdrol. Butler doet dat erg goed, ik heb niets op zijn prestatie als typische actieheld aan te merken. Nee, het gaat mis met Gamer wanneer het regisseursduo morele kwesties als individualisering en het afstompen van de samenleving aanstippen. Het werkt niet, daar komen de kwesties te kort voor aan bod. Gamer is een verstand up nul film geworden, mét een belachelijke dansscène van de opperboef, waarvoor grof puntenaftrek.

Eindscore: 5