Raymond van de Klundert debuteerde in 2003 met ‘Komt een vrouw bij de dokter’ – waarvan hij meer dan 80 duizend exemplaren verkocht – en heeft ook een eigen blog op Kluun.nl. Ik nam het boek ooit mee in een groot verslag over wat vreemde romans (‘Toiletten’, ‘De hondenkoning’, ‘Man van beroep’), dat was nog op de middelbareschool. Op 26 november 2009 komt Reinout Oerlemans’ Eyeworks met de verfilming van Kluun’s debuut en dat is voor mij de perfecte aanleiding om mijn mening over de auteur voor eens en voor altijd van mij af te schrijven.

Voor de mensen die ‘Komt een vrouw bij de dokter’ (KEVBDD) nooit gelezen hebben: Stijn en Carmen hebben allebei een eigen bedrijf, een leuk dochtertje en een perfecte relatie. Totdat doktoren ontdekken dat Carmen kanker heeft; Stijn feest z’n gevoelens weg en gaat vreemd met een collega.

Stijn is in het boek echt een marketingbink en hoewel hij zielsveel van zijn vrouw houdt, gaat hij zijn pik achterna. Kluun verloor in 2001 z’n eerste vrouw op 36-jarige leeftijd aan kanker (!), verkocht daarop zijn marketingbureau (!) en vertrok met z’n dochter (!) naar Australië. Kluun is de hoofdpersoon in zijn eigen roman, volgens interviews her en der aangedikt, maar KEVBDD ís autobiografisch. Kluun bedroog zijn vrouw, terwijl ze dagenlang kotsend op bed lag door de chemokuur. Kluun krijgt een sms’je van zijn scharrel als hij naast Carmen ligt, net nadat hij haar heeft moeten afdrogen omdat ze geen controle meer heeft over haar lichaamsfuncties. Carmen denkt na over de kleding die ze zal dragen in haar kist (een witte kist, want daar past haar blauwe Replay-jurkje mooi bij) terwijl Kluun zich druk maakt over exorbitante feestjes in warme oorden.

Het bizarre is dat KEVBDD uitermate succesvol werd door de invloed van vrouwenbladen. Kluun verscheen op de voorpagina’s om te praten over relaties en liefde, vrouwen waren (totaal onbegrijpelijk) dol op hem. Vooral het feit dat hij zo open was over zijn leven werd geprezen. Je terminaal zieke vrouw bedriegen én daar een boek over schrijven / geld mee verdienen is mijn inziens niet heldhaftig.

Maar het heeft toen wel gewerkt. En nog: er is een Hyves-pagina en een Twitter-account, hij maakt zelfs radio bij KXradio. Kluun zal wederom volop in de belangstelling staan door de film. Daarin speelt Carice van Houten de rol van Carmen, een vrouw die – naar het zich laat vertellen – een échte vent verdiende. Alles behalve die klootzak van een Kluun.