Games die je in je browser (Flash bijv.) of op je mobiele telefoon (Java bijv.) kunt spelen waren eigenlijk nooit heel interessant. Perfect voor een regenachtige dag vol verveling, maar het ware geen ‘serieuze’ games, de ‘echte’ gamesindustrie (van de PlayStation’s en Xbox’en) keek neer op deze troep. Dat begint langzaam te veranderen met het grote aanbod iPhone- en social media-games.

Deze spelletjes worden inmiddels ook serieuzer genomen door de Nederlandse gamespers: InsideGamer.nl heeft bijvoorbeeld een eigen plek (InsideGamer PLAY) ingericht voor Flash, web en andere PC games. Het Nederlandse Spil Games trekt met wereldwijde portals meer dan 100 miljoen unieke bezoekers per maand en is daarmee de wereldleider. Noemenswaardig feitje? De portals (en spelletjes) richten zich vooral op tieners en jonge vrouwen (20+), een andere doelgroep dan console games. Lees ook ‘Average U.S. Gamer Age is 35; 40% are Women’. Of bedrijven kunnen verdienen aan al die bezoekers? Atul Bagga – een marktanalist bij Think Equity – verwacht dat het in 2010 om een miljard dollar zal gaan. USA Today: ‘For social networks, it’s game on’.

Mafia Wars introductie op de iPhone en nieuwe generatie iPod Touch

Niet alle browser games – spelletjes die je bijvoorbeeld in Internet Explorer of Firefox kunt spelen – zijn per definitie Flash games, er zijn tegenwoordig ook social media games. Denk bijvoorbeeld aan de zéér populaire Mafia Wars (Facebook, Myspace, iPhone) en Farmville (Facebook) titels waarbij spelers hun vrienden moeten vragen ook mee te spelen om zo een familie of boerderij op te bouwen (en de irritatie die dit oplevert). Erg populair juist omdat bestaande spelers het delen met hun nog niet spelende vrienden. Interessant is ook United States of Earth dat zich laat spelen als een online community game zoals Mafia Wars, maar een zeer politiek getint verhaal heeft.

Spelletjes voor op de mobiele telefoon? Ook hier een stijgende lijn wat betreft gebruikers, dankzij jouw tienerzusje én moederlief. Eenvoudig binnen te halen voor verschillende type toestelen, kosten niet meer dan een paar euro of zijn gratis en dus de perfecte manier om de tijd te doden. Voor de Sony PlayStation Portable zijn een dikke 600 games verkrijgbaar, voor de Nintendo DS zijn dat er bijna 4000. Voor het iPhone (iPod Touch) besturingssysteem schiet de teller naar de 22 duizend games. Bejeweled (PDA, mobiel) blijft ongekend populair: de reden moet gezocht worden tussen de geluidjes dat het spel maakt als de speler diamanten draait en opblaast.

Deze aantallen garanderen uiteraard geen enkele kwaliteit, veel van de iPhone games (en apps trouwens ook) zijn regelrechte bagger (‘iPhone games pretty much suck major ass’). Hoewel de casual gamers dat nu nog accepteren zullen ook zij op den duur meer verlangen van mobile games. Technisch gezien mag je, je afvragen of Apple op dit gebied de concurrentie wil aangaan. Als de gamefuncties op de iPhone uitbreiden heb je uiteindelijk gewoon weer een portable spelcomputer (ik noem een Nintendo DS) met ingebouwde telefoon.

Misschien gaat het er juist niet om dat we binnen de kortste keren Grand Theft Auto of een volwaardige FIFA 2010 op een mobiele telefoon spelen? Als de speler de tijd doorkomt met een leuk spelletje gaat het niet om de  grafische kwaliteiten of verhaallijn. Dan laat men zich maar al te graag vermaken met de bliepjes en piepjes van vier-op-een-rij variant Bejeweled.