Regie: Neill Blomkamp
Cast: Sharlto Copley e.a.
Kijkwijzer: 16, geweld, grof taalgebruik

In 1990 hangt er op een dag een gigantisch ruimteschip boven Johannesburg, Zuid-Afrika. Een aantal aliens – zogenaamde ‘Prawns’ – zetten voet op aarde als blijkt dat ze niet meer naar hun planeet terug kunnen keren. In het jaar 2010 is het schip er echter nog steeds en heeft de regering de Prawns veroordeelt tot een leven in de smerige, omheinde krotten van District 9.

De politiek heeft besloten dat de aliens niet kunnen blijven en schakelt Multi-National United (MNU) in om District 9 op te doeken. De sukkelige Wikus van de Merwe moet de operatie leiden, maar dat gaat de mist in als Wikus buitenaardse vloeistof in z’n gezicht krijgt. Een nieuwe vraag werpt zich op: waarom houden de mensen de aliens eigenlijk op aarde?

De metaforen zijn weinig subtiel. Kleurlingen zijn vervangen door buitenaardse wezens, het stempel ‘tweederangsburgers’ is nog steeds afkomstig van de blanke medemens. De kijker van District 9 moet zich schuldig voelen over de behandeling van kleurlingen, maar de film loopt uit op een sci-fi avontuur. Het doel is daarmee wellicht voorbij geschoten, maar District 9 is wel een leuke film. De marketing campagne was overigens leuker…

Eindscore: 7