Regie: Adam Bhala Lough
Cast: Lil’ Wayne e.a.
Kijkwijzer: onbekend

Of je het wilt of niet, Grammy-winnaar Lil’ Wayne is een gigantisch (Amerikaans) popicoon. Zijn album Tha Carter III dat in 2008 uitkwam verkocht in de eerste week meer dan een miljoen exemplaren. Of je van z’n muziek houdt of niet, Lil’ Wayne is een superster. Met de documentaire The Carter nemen we een kijkje in zijn leven.

De film trapt af in een Amsterdams hotel, Wayne (Dwayne Michael Carter Jr.) blowt wat weg terwijl hij songteksten opneemt met een uitklapbare microfoon die overal mee naar toe gaat. In de achtergrond toont TMF de clip van het nummer Wopwopwop van de Jeugd van Tegenwoordig, Wayne moet lachen want Vieze Fur draagt in die video een shirt met daarop de tekst ‘Greatest Rapper Alive’ vergezeld van een foto van de rapper.

Het is het begin van een wereldreis met Lil’ Wayne, de kijker stapt in de toerbus: Atlanta, Los Angeles, New York, optredens, interviews met de internationale pers. Het is een behind-the-scenes van wat heel veel mensen de beste, levende rapper vandaag de dag vinden. Lil’ Wayne staat aan de top en weet dat zelf ook, doet alleen dingen waar hij trek in heeft. Als een Franse journalist vragen stelt over poëzie kapt hij het interview af, “This is an interview with a rapper, I don’t do poetry”.

Hij toont zich übercreatief: neemt overal ter wereld, de hele film lang liedjes op, kan meer dan alleen hiphop. Meer dan duizend liedjes bedacht hij de afgelopen jaren, het merendeel heeft niet eens titels, het zijn meer hersenspinsel, máár met natuurlijke beat en diepe boodschap. Het is te makkelijk en onterecht om Lil’ Wayne te bestempelen als een gek: de 25-jarige (nu 27) is ook vader van de 9-jarige Reginea die hij weinig ziet. Hij was tijdens de opnames van de film o.a. verslaafd aan een sterk soort hoestdrank op recept, maar liet in een interview met Katie Couric (deel 1, deel 2) begin 2009 weten daarmee gestopt te zijn. Toch zijn de problemen niet over, in februari 2010 is de kans groot dat de beste rapper op deze wereld voor een jaar de bak in moet voor verboden wapenbezit. Die tijd komen de fans wel door, eind december komt er een nieuw album uit, een rockplaat.

Eindscore: 8,5

Het meest vreemde van deze documentaire is misschien nog wel dat Lil’ Wayne er zelf alles aan heeft gedaan om de productie tegen te houden. Aanvankelijk mocht het productiebedrijf hem volgen, maar volgens Weezy kreeg hij nooit de laatste versie te zien. De rapper klaagde het bedrijf onscucesvol aan omdat hij vind dat de makers hem demoniseren.