Logfather Film Awards 2009
Er zijn elk jaar een aantal artiesten die het voor elkaar krijgen om allemaal mooie, gevoelige of dansbare plaatjes bij elkaar te zetten op één album. Dan kan komen doordat het geluid van de plaat perfect op je gevoel aansluit of omdat deze je in een geweldige sfeer brengen. Die artiesten zijn de winnaars van de Logfather Album Awards 2009.

Logfather Album Awards 2009

1. The xx – xx
Van het goed opbouwende intro tot de eerste deuntjes van het nummer VCR en regelrecht door naar de laatste tonen: genieten. Beste nummers: VCR, Crystalised, Islands, Fantasy, Shelter, Basic Space.

The xx – Islands

2. Fleet Foxes – Fleet Foxes
Ik tipte ze vlak na de uitreiking van de Awards 2008 al en heb last-minute besloten deze geweldige plaat toch in deze lijst op te nemen. Critici vinden ‘Veckatimest’ van Grizzly Bear beter, maar dat geluid kan ik minder waarderen. Fleet Foxes is bij mij grijs gedraaid. Beste nummers: White Winter Hymnal, Tiger Mountain Peasant Song, He Doesn’t Know Why, Drops In The River, Mykonos.

Fleet Foxes – He Doesn’t Know Why (ook in de Single Awards 2009)

3. Jay-Z – The Blueprint 3
Het schijnt niet de beste plaat van Jay-Z te zijn, ik zou dat niet kunnen zeggen, want was nooit een groot fan. The Blueprint 3 wil ik daarom toegankelijk noemen, het gaat er in als water in een vijver. Beste nummers: What We Talkin’ About ft. Luke Steele, Off That ft. Drake, Run This Town ft. Kanye West & Rihanna, Young Forever ft. Mr. Hudson (mp3), Empire State of Mind ft. Alicia Keys.

Jay-Z ft. Kanye West & Rihanna – Run This Town

4. Mos Def – The Ecstatic
Toegegeven, ik was bekender met de acteur Mos Def dan de 90’s rapper. Het nieuwste album van deze taalkunstenaar is echter zo fijn om naar luisteren dat ik hem niet kon negeren.  Beste nummers: Quiet Dog, Priority, Auditorium ft. Slick Rick, The Embassy, Workers Comp.

Mos Def – Quiet Dog (ook in de Single Awards 2009)

5. Moss – Never Be Scared/Don’t Be A Hero
Live zijn ze beter dan op de cd en die is heel erg goed. Beste nummers: I Like The Chemistry, Apparatos, I Apologise (Dear Simon), Sing Along, The Comfort.

Moss – I Like The Chemistry (ook in de Single Awards 2009)

6. Matt & Kim – Grand
Live schijnen het geen toppers te zijn, maar ‘Grand’ bevat genoeg catchy indierock voor een plekje in deze lijst. Bonus punten voor de beste video van 2009, hieronder. Beste nummers: Daylight, Cutdown, Good Ol’Fashion Nightmare, Lessons Learned.

Matt & Kim – Lessons Learned

7. Yeah Yeah Yeahs – It’s Blitz!
NME en Spin tipte Zero als de beste single van het jaar en hadden deze plaat respectievelijk op de derde en tweede plek. Ik ben minder wild van de Yeah Yeah Yeahs, maar Heads Will Roll is 100% mee schreeuw materiaal. Beste nummers: Soft Shock, Zero, Heads Will Roll, Skeletons.

Yeah Yeah Yeahs – Heads Will Roll

http://youtu.be/Dt0IlrQYOxM

8. Kyteman – The Hermit Sessions
Colin Benders moet je kennen van C-Mon & Kypski en Krezip. Dit jaar deed hij goede zaken na optredens in Tivoli en op Noorderslag. Onder de naam Kyteman brengt hij trompet hiphop… en dat werkt! Beste nummers: We Know You Know, Stand For Something, Sorry (Live @ Tivoli), Pitchblack Darkness.

Kyteman – Sorry (Live @ Tivoli)

9. Fuck Buttons – Tarot Sport
Het experimentele duo uit Engeland maakte een plaat die klinkt als gestoorde house uit de jaren 90. Toch was dat in 2009 ook prima. Beste nummers: Olympians, Surf Solar, The Lisbon Maru.

Fuck Buttons – Surf Solar


10. The Long Island – Incredibad

Een beetje Gen Y heeft ze op internet voorbij zien komen: Dick In A Box, I’m On A Boat en Jizz In My Pants. Van de gasten van Saturday Night Live kwam er begin dit jaar een volledige album, met deze nummers en nog veel meer materiaal (10 nummers totaal, op de DVD zelfs 19). Geniale interludes trouwens. Beste nummers: Dreamgirl ft. Norah Jones, I’m On A Boat, Natalie’s Rap ft. Natalie Portman.

The Long Island ft. Natalie Portman – Natalie’s Rap

http://youtu.be/v8e6-IeQ0aw

Ook best leuk. Middle Cyclone is geen alternatieve countryplaat geworden en als Neko Case – van The New Pornographers – indiepop brengt is het best een goede plaat, voor bij de thee.

Neko Case – This Tornado Loves You (Live @ David Letterman)

Van wie we in 2010 meer gaan horen? Voormalig acteur en tegenwoordig onder contract bij Lil Wayne’s Young Money label: Drake. Dit jaar bracht hij 7 nummers uit waarvan Say What’s Real (op de beat van Kanye West’s Say You Will) en Fear positief opvielen. Volgend jaar komt er een volledig album uit.

Drake – Best I Ever Had

Wie ik vond tegenvallen? Grizzly Bear met ‘Veckatimest’. Er staan wat goede nummers op (Two Weeks bijv.), maar ik vind het geen relaxte nummers zoals een Fleet Foxes of Bon Iver (2008) brengen.

Grizzly Bear – Two Weeks