Logfather Film Awards 2009
Een moeilijk jaar wat betreft de Film Awards omdat ik echt heel veel goede films heb gezien. The Hurt Locker, (500) Days of Summer, The Wrestler, Watchmen en vergeet Slumdog aan het begin van het jaar niet. Inglourious Basterds had hele sterke momenten. I Love You, Man was onverwacht leuk. Op het nippertje heb ik Avatar (IMAX 3D!) mee kunnen pikken, ook niet mis. Blijven mijn recensies overeind of besluit ik aan het eind van het jaar de winst aan een hele andere film te schenken?

Afgaande op de eindcijfers had de top 10 er zo uit ‘moeten’ zien:
1. (500) Days of Summer met 9,5 punten
2 t/m 6. The Hurt Locker, Inglourious Basterds, Watchmen, The Wrestler, Slumdog Millionaire allen met een 9
7 t/m 10. Up, The Carter, The Soloist en Frost/Nixon met een 8,5

Mijn recensies zijn echter vrij impulsief, na het bekijken van een film schrijf ik de tekst om in het gevoel van die film een waarde te plakken aan mijn gevoel als kijker. Terminator Salvation zou nooit een 8 mogen krijgen op basis van de film zelf, maar mijn gevoel zei: holy shit, dit was cool. De relatie die aan bod komt in (500) Days of Summer? Zó tof in beeld gebracht, maar een 9,5 is misschien iets teveel van het goede? Het omgekeerde kwam ook voor: Gran Torino – volgens sommige critici de krachtigste film van het afgelopen decennium – vond ik vrij saai en kreeg daarom een karige 7. Enfin, ik zal jullie niet langer in spanning houden.

1. (500) Days of Summer – Eindcijfer: 9
Waarom? “Zoals Tom moeite heeft om aan te geven waarom Summer zo speciaal is, zo moeilijk is het om te bepalen wat (500) Days of Summer nou zo leuk maakt.” Lees de recensie.

2. The Hurt Locker – Eindcijfer: 9
Waarom? Na afloop merkte ik dat ik sinds de opening vergeten was om adem te halen. Een echte ballengrijper, een wake up call. Super intens. Lees de recensie.

3. Slumdog Millionaire – Eindcijfer: 9
Waarom? Tussen de terechte 9’s was ik deze film al weer bijna vergeten, maar wat was dit vroeg in het jaar een pareltje. Lees de recensie.

4. Watchmen – Eindcijfer: 9
Waarom? In m’n recensie was ik mat. Té mat voor een 9 en té mat om m’n echte gevoelens over de Watchmen te uiten. Ik wil dat nu recht zetten want deze film ademt coolness en heeft belachelijk veel diepgang voor een superheldenfilm. Deze had gemakkelijk hoger in de lijst kunnen staan. Lees de recensie.

5. Avatar – Eindcijfer: 9
Waarom? Ja, het verhaal is wat voorspelbaar, maar ik neem het James Cameron niet kwalijk. Men vergeet zo makkelijk dat hij wel een compleet eigen wereld heeft geschapen zoals Tolkien ooit Middle-Earth schiep in vier ondoorgrondelijke boeken. Dijk van een film en in IMAX 3D een super ervaring.

6. The Wrestler – Eindcijfer: 9
Waarom?“Het klopt allemaal, dit is hoe je, je het verval van een atleet inbeeldt. Rourke (hoewel in het echt ook al 56 jaar oud) maakt geen misstappen en schittert in een titel die dan weer schittert door afwezigheid in de lijst Oscars-genomineerden.” Lees de recensie.

7. Frost/Nixon – Eindcijfer: 8,5
Waarom? Door het gebrek aan aandacht een titel om makkelijk te vergeten. Een must voor journalisten en onverwacht heel spannend. Lees de recensie.

8. Inglourious Basterds – Eindcijfer: 9
Waarom? “Ik verwacht niet dat mensen die de vorige werken van deze regisseur niets vonden, wel zullen genieten van Basterds, maar ze missen de leukste Tweede Wereldoorlog spaghetti-western ooit.” Lees de recensie.

9. Up – Eindcijfer: 8,5
Waarom? “Pixar heeft het kortweg weer geflikt.” Lees de recensie.

10. Paranormal Activity – Eindcijfer: niet gerecenseerd
Waarom? Een camera in de slaapkamer, een stelletje dat net samen is gaan wonen en een onzichtbare demon: het is een slaapkamer versie van The Blair Witch Project. Op papier leek mij dat super oninteressant, maar na afloop had ik hetzelfde gevoel als die film uit 1999. Ik geef de garantie dat je bang bent om naar bed te gaan!

500 Days of Summer The Hurt Locker Slumdog Millionaire Watchmen

Stiekem heel erg leuk: The Hangover.

Alweer vergeten: Funny People. The Ugly Truth. Paper Heart. Alle drie hadden zo hun charmes, maar ze waren ook alle drie niet heel grappig.

Tegenvaller: District 9. Best een goede film hoor, ik had hem een tijdje als mogelijke kandidaat voor de tiende plek staan. Jammer dat het achteraf gezien heel saai was!

Slecht, slechter, slechtst (in totaal willekeurige volgorde):
Gamer, The Goods, Paul Blart: Mall Cop, Knowing (aliens wtf?!).

Sequels die mogelijk in 2010 uitkomen en kont gaan schoppen:
Iron Man 2, I Am Legend 2, Toy Story 3.

Gaan we zeker checken in 2010:
Sherlock Holmes, Zombieland, Robin Hood, The Men Who Stare at Goats.

http://youtu.be/hgiYCsYArfo

Oscar voor beste mannelijke bijrol moet gaan naar: Christoph Waltz voor zijn rol als SS-kolonel Hans Landa in Inglourious Basterds.