Iedereen heeft deze dagen wel een mening over e-readers. Veel mensen moeten nog weinig hebben van deze sort of heruitvinding van het boek (‘Over de kansloosheid van de eReader’), maar in Amerika zijn de apparaatjes razend populair. Amazon’s Kindle is het meest cadeau gegeven product uit de geschiedenis van de webwinkel en op eerste kerstdag 2009 werden er wereldwijd meer e-books verkocht dan papieren boeken.

Jammer is dat veel mensen nog niet beseffen dat e-readers in mijn ogen de evolutie van (portable) schermen zijn. Laptops maken ruimte voor compactere netbooks, televisies gaan veel groter omdat we thuis op de bank een bioscoopervaring willen en iPhone’s duiken meer en meer op in het straatbeeld. E-readers, of liever ‘tablets’, komen daar het komende jaar bij. Een boek uit de Millennium-trilogie is nou niet heel aantrekkelijk om onder je arm mee in de trein te nemen, dat gaat met een tablet toch wel wat makkelijker. We zijn bovendien NIET (zoals het artikel uit de inleiding suggereert) gebonden aan het lezen van e-books, maar kunnen op nieuwe generaties (bijv. de lang verwachte tablet van Apple) simpel internetten en andere type media bekijken of afspelen.

Sports Illustrated tablet demonstratie 1.5

Een erg interessante ontwikkeling zijn mijn inziens de tests van Sports Illustrated (bekend van de Swimsuit Edition) met een digitale versie van het tijdschrift. Het moge duidelijk zijn dat in navolging van de krantenwereld ook de tijdschriftenbranche moet uitkijken naar alternatieven voor papier. In de bovenstaande demonstratie zien we eigenlijk de samensmelting van tijdschrift met website: de coverfoto is een kort filmpje, foto’s in artikelen zijn gelijk hele fotoalbums en door het touchscreen kun je razendsnel artikelen wegvegen en gegevens (over spelers, teams etc.) oproepen. Bij mij roept het de vraag op of tijdschriften uiteindelijk geen out of date websites worden waar je terecht kunt voor kwaliteitsjournalistiek? Of schrijft ook de tijdschriftredactie van morgen dagelijks z’n artikelen?

Ik doe soms laag dunkend over de oude, dode media, maar in het artikel ‘Five Ways Apple’s Tablet May Change the World’ spreekt men eigenlijk over de comeback van print media. Ik stel mij zo voor dat Pieter Broertjes dit artikel leest (want dat doet hij) en zwaaiend met een printje (want dat doet hij) tierend naar z’n secreteresse sprint. “Waren wij al dood dan?!”