Volgens de Van Dale staat ‘interactie’ gelijk aan ‘wisselwerking’. In die vorm is een doodgewone afstandsbediening ook een vorm van interactie. Ik mag mij gelukkig student Interactieve Media prijzen om te begrijpen dat het hersenloos (in je slaap vertonen de hersenen meer activiteit dan tijdens het tv kijken) indrukken van knopjes nauwelijks interactie te noemen is. Extra diensten als Uitzending Gemist en volwaardige browsers zijn ook geen interactie. Daarom de vraag, is er wel toekomst voor interactieve televisie?

Ik hoorde dat Ziggo druk bezig zou zijn met interactie. Op de website noemt de kabelaanbieder een viertal voordelen van hun interactieve televisie (i-tv) paketten:

– Televisie kijken in HD-kwaliteit
– Eén afstandsbediening voor tv en ontvanger
– Met je afstandsbediening bestel je de nieuwste films
– Favoriet televisieprogramma’s terugkijken met Net Gemist

Geen van deze punten heeft met interactie te maken, maar het zijn wel de trends op dit gebied. Online diensten en media komen naar het tv-scherm: denk aan uitgesteld kijken, maar ook aan Facebook en Twitter. Erwin Blom noemde onlangs in ‘Zo maak je televisie sociaal’ de Boxee Box waarmee dat al mogelijk is.

Voor het vak ‘TV + Interactie’ onder leiding van Rob Prass (o.a. werkzaam voor de Media Academie Hilversum en in het verleden voor de BBC) bedachten we zelf vormen van interactieve televisie en kwamen met bar weinig terug. Er was een aardige vorm van kruisbestuiving tussen Net 5 en Farmville ‘gifts’ en veel combinaties van tv-formats en online platformen. Een ‘interactieve soap’ waarbij de kijker in bepaalde scenes kan ingrijpen door een keuze te maken bleek veel te duur, hoewel dat toch veelal gezien werd als dé toekomst. Stel dat de kijker de keuze krijgt tussen het uitmaken van een relatie of water bij de wijn doen, dan moeten er continu meerdere verhaallijnen klaar staan én geschoten worden. Nee, in dat geval kan je beter gaan gamen.

Veel interessanter dan i-tv is de ontwikkeling dat het tv-scherm in elke ruimte van het huis doormaakt. We gaan steeds meer ‘uitgesteld kijken’ (het aandeel groeide 25 procent in 2009) en middels HDMI, USB en plek voor SD-kaartjes hangen we ook de computer en vakantiefoto’s aan de beeldbuis. Omgekeerd gebeurt het ook al: met de nieuwe dienst Chitter kan je online tv-kijken en middels Twitter direct commentaar geven.

Misschien ligt de discussie uiteindelijk niet bij interactieve televisie (en in welke vorm dat wel of niet gaat werken), maar bij de toekomst van televisiezenders zelf. Het maakt niet uit of je favoriete serie is aangekocht door RTL 7 of SBS 6 want de recorder neemt het op en we kijken pas als we tijd hebben. Minister Plasterk deed onlangs niet voor niets uitspraken over het op de schop gaan van de (publieke) omroepen.

UPDATE: lees ook ‘Over-The-Top TV diensten brengen leven in mediabrouwerij’.