Regie: Guy Ritchie
Cast: Robert Downey Jr., Jude Law e.a.
Kijkwijzer: 12, geweld, angst

Met de vangst van seriemoordenaar Lord Blackwood kan de bekendste detective ter wereld  – Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.) – weer een zaak goed afsluiten. De laatste woorden van Blackwood: “Death is only the beginning”, blijken echter niet gelogen want hij keert op mysterieuze wijze terug uit het graf. Samen met zijn trouwe partner Dr. Watson (Jude Law) en de wulpse Irene Adler (Rachel McAdams) moet Sherlock Holmes het mysterie oplossen.

De Guy Ritchie-versie van Sherlock Holmes is op alle fronten een ‘opgepompte’ versie van eerdere films en de originele boekenreeks. Robert Downey Jr. speelt bijna op Johnny Depp-achtige wijze (denk aan Jack Sparrow) met de cocaïne spuitende, dol dwaze detective en dit komt meer dan eens tot uiting in de bizarre relatie met Watson.

Hoewel de acteurs erg goed werk afleveren en de sfeer en het tijdperk van Holmes (zo rond 1880) erg cool zijn, liet deze film een onbehagen gevoel achter. De oorzaak leg ik bij het over gecompliceerde verhaal. Niet dat de film niet te begrijpen is, maar het voelt allemaal onnodig gecompliceerd aan. Hopelijk gaan de super personages in een vervolg (die onvermijdbaar is) aan de slag met een spannendere, minder ingewikkelde zaak.

Eindcijfer: 6,5