Net toen je dacht dat de Gorillaz (Damon Albern en de zijne) er mee zouden stoppen komt er toch weer een nieuw album. Destijds (het is het jaar 2001) leek de ‘fictieve’ band mij een onhandelbaar concept waar je na het eerste album niets meer van zou horen. Gelukkig had ik ongelijk en naast verschillende albums vol remixes was daar in 2005 het machtige Demon Days. Dit jaar mag de fan zich opmaken voor een derde album, op maandag 8 maart 2010 ligt Plastic Beach in de winkels.

Op 20 januari verscheen de eerste single Stylo (YouTube) op het net via een Russische fan / piraat. Murdoc schreef op zijn Twitter het volgende: “A leak! A leak! Plastic Beach has sprung a leak! One of those Russian pirates has put a bullet hole on my island! My single’s leaked! STYLO!”

Gorillaz

Op 26 januari zal het nummer worden uitgebracht. Voor Stylo werkte het viertal samen met Mos Def – als het nieuwe personage Sun Moon Stars – en Bobby Womack. Plastic Beach bevat verder samenwerkingen met Snoop Dogg (yeah!), Lou Reed en wederom De La Soul. De complete tracklist:

1. Orchestral Intro ft. Sinfonia ViVA
2. Welcome To The World Of The Plastic Beach ft. Snoop Dogg
3. White Flag ft. Kano en Bashy
4. Rhinestone Eyes
5. Stylo ft. Bobby Womack en Mos Def
6. Superfast Jellyfish ft. Gruff Rhys en De La Soul
7. Empire Ants ft. Little Dragon
8. Glitter Freeze ft. Mark E Smith
9. Some Kind Of Nature ft. Lou Reed
10. On Melancholy Hill
11. Broken
12. Sweepstakes ft. Mos Def
13. Plastic Beach ft. Mick Jones en Paul Simonon
14. To Binge ft. Little Dragon
15. Cloud Of Unknowing ft. Bobby Womack en Sinfonia ViVA
16. Pirate Jet