Begin deze maand noemde ik de tablet van iPhone al even in ‘Tijdschriften gaan ook digitaal’. Toen sprak men nog van ‘iSlate’ of ‘iTablet’, maar inmiddels mogen we het beestje ‘iPad’ noemen. Gisteren introduceerde Apple voorman Steve Jobs (zie de keynote) de mega iPod Touch en stond de Twitter vol met kwijlende fanboys. We zijn weer in de greep van Apple.

Als je de lijst met specificaties erbij pakt is de iPad in elk opzicht een grote iPod Touch. Bekende features als de App Store, BlueTooth 2.1 en zelfs het ‘doodgewone’ iPhone besturingssysteem zijn aanwezig op het 25 centimeter grote scherm. Er zijn versies van 16GB ($499), 32GB ($599) of 64GB ($699) opslag en er is ook een 3G versie die respectievelijk voor $629, $729 of $829 over de toonbank gaan.

Net zoals bij de iPhone vind Apple het ook belangrijk dat mensen gaan gamen met de iPad. Ik wil niet de daily dose of bad news zijn, maar het lijkt mij (net als bij de iPhone) een onmogelijke opgave omdat gamers niet geïnteresseerd zijn in de dure producten van Apple. Ook de iPad heeft met z’n 1GHz processor niet de beste specificaties. Ik vraag me sowieso af wáár we de iPad moeten gebruiken. Thuis heb je een computer en spelcomputer staan. Onderweg naar werk of school heb je een telefoon en laptop bij je.

Lees ook even ‘With iPad, Apple still has fatal attraction for AT&T’ en ‘iPad DRM endangers our rights’. Dat artikel suggereert dat Apple totale controle over haar apparaten heeft vanwege de constante internetverbinding. Walter van den Berg heeft alle reden om licht teleurgesteld te zijn.

De Apple iPad is vanaf juni of juli 2010 in Nederland verkrijgbaar.

UPDATE: Lees ook ‘iPad: De dagen van de drukpers zijn geteld’.