Regie: John Lee Hancock
Cast: Sandra Bullock, Tim McGraw e.a.
Kijkwijzer: 12, geweld, angst, grof taalgebruik

Lawrence Taylor is volgens de media, voor- en tegenspelers en coaches één van de beste defensieve football-spelers in de wereld. Snel én met ongekend veel kracht schiet hij naar de quarterback toe om deze te tackelen. In 1985 speelt hij voor de New York Giants tegen de Washington Redskins en is hij zo snel bij de bal dat Redskins quarterback Joe Theismann hem niet van achteren ziet aankomen. Theismann breekt z’n been op meerdere plekken en kan nooit meer spelen. Teams beseffen zich dat ze de ‘dode hoek’ of ‘blind side’ van de QB moeten beschermen met sterkere verdedigers, Lawrence Taylor veranderde het spel voor goed.

Dit is belangrijk voor het verhaal omdat Michael ‘Big Mike’ Oher perfect is voor de positie van left tackle, de positie die zo belangrijk voor het football is geworden om de QB te beschermen tegen mensen als Lawrence Taylor. Oher is breed in de heupen, heeft lange armen en is razendsnel. In zijn dagelijks leven heeft hij het echter niet makkelijk: z’n vader was voor de geboorte al vertrokken en zijn moeder is verslaafd aan drugs. Een jeugdbende in de buurt lonkt en hij zwerft na school rond op straat.

Gelukkig beseft de welgestelde Leigh Anne Tuohy (Bullock) dat ze iets voor de jongen kan betekenen en het Tuohy-gezin besluit de jongen te adopteren. Die arme sloeber werd in 2009 door de Baltimore Ravens aangetrokken waar hij een 5-jarig contract ter waarde van $13,8 miljoen tekende.

Van de maker van de Amerikaanse sportklassieker Remember The Titans mag je een hoop verwachten. Gelukkig is The Blind Side niet doorspekt met de vele sportfilm clichés onder andere bepaalt door ‘Titans’, maar hebben we wel te maken met een echt Hollywood verhaal. Ja, het levensverhaal van Oher is dus wat overdreven en geromantiseerd. Toch is het wel krachtig genoeg om de film te trekken, bovendien zet Sandra Bullock één van haar beste rollen ooit neer als de krachtige moeder-Tuohy met een goed accent uit de staat Tennessee. Ze kreeg er onlangs nog een Golden Globe voor. Het is genoeg voor een ruime voldoende.

Eindscore: 7,5

http://youtu.be/pu8zYsz04oE

“Now, y’all would guess that more often than not, the highest paid player on an NFL team is the quarterback. And you’d be right. What you probably don’t know is that more often than not, the second highest paid player is, thanks to Lawrence Taylor, a left tackle. Because, as every housewife knows, the first check you write is for the mortgage, and the second is for the insurance. The left tackle’s job is to protect the quarterback from what he can’t see coming. To protect his blind side.”