Regie: Jason Reitman
Cast: George Clooney, Anna Kendrick e.a.
Kijkwijzer: alle leeftijden, grof taalgebruik

Als je baas een te grote lul is om jou persoonlijk te vertellen dat je bent ontslagen huurt hij Ryan Bingham (George Clooney) in. Hij vliegt driekwart van het jaar door Amerika heen om mensen te ontslaan. Een eenzaam bestaan, een leven uit de efficiënt gepakte koffer waar hij mee reist, maar Ryan vind het geweldig. Totdat de arrogante Natalie Keener (Anna Kendrick) een plan bedenkt om mensen via video chat te ontslaan en Ryan’s leventje dreigt te verwoesten.

Ryan’s baas dwingt hem om Natalie mee te nemen door het land om haar te laten zien hoe ze tot dusver altijd mensen hebben ontslagen. Ondertussen probeert Ryan zoveel mogelijk miles te sparen en een relatie aan te knoppen met een andere frequent flyer. Het personage Ryan ontvouwt zijn visie op het leven en de liefde – tussen vluchten en ‘motiverende toespraken’ door. Daarnaast (in nóg een andere laag van het verhaal) zien we mensen die écht zijn ontslagen uitleg geven op hun reactie toen ze te horen kregen dat ze naar huis konden. De regisseur herschreef het script zelfs om het in te laten spelen op de economische crisis en daardoor komt de film erg realistisch over.

Up in the Air is dus van de maker van Juno en Thank You For Smoking, twee uitzonderlijk goede films (beide 9’s). Een prachtige quote uit de recensie van Entertainment Weekly over regisseur Jason Reitman: “It’s everything that Hollywood has forgotten how to do.” Ik ben het daarmee eens.

Eindscore: 9