De eerste HD-televisies met 3D-ondersteuning van Samsung en Sony zijn in Nederland vanaf juni 2010 verkrijgbaar. Dat is jammer omdat Sony het WK voetbal vanuit Zuid-Afrika gedeeltelijk in 3D zal filmen, dat spektakel begint al op 11 juni. Televisiezender Sky zendt deze zondag al de kraker Arsenal – Manchester United uit in 3D en lanceert vanaf een april Sky 3D. Is Nederland al klaar voor 3D TV?

Eerlijk gezegd lijkt het er op dat Nederlandse omroepen nog druk bezig zijn met de overstap naar high-definition. Nederland 1, 2 en 3 zenden in principe sinds de zomer van 2009 in HD uit (via Ziggo en UPC), maar er zijn nog genoeg programma’s waar men geen HD-camera’s gebruikt. Dat is simpel te verklaren door de prijs van professionele HD-camera’s en de bestaande camera’s die nog lang niet zijn afgeschreven. Zo is het heel fijn dat ik een mega grote Sony Bravia Full HD 1080p heb staan, maar haal ik daar nu nog niet de helft aan beeldkwaliteit uit.

Bright had onlangs een momentje met de eerste Sony 3D-tv en legde de persmeneer het vuur aan de schenen. Interessant is dat Sony in dit filmpje zich duidelijk richt op gamers, mensen met een PlayStation 3 zijn namelijk al klaar voor 3D-beeld. Het prijskaartje van €2000 euro sprak het tijdschrift minder aan. “2010 is the year for 3D TV,” zegt Gerry O’Sullivan, Sky’s Director of Strategic Product Development, maar daar is in ons land dus nog even geen sprake van.

Opmerkelijk genoeg krijgt het nauwelijks voetbal minnende Amerika via ESPN ook de door Sony opgenomen WK wedstrijden in 3D.

UPDATE: De reacties van enkele fans naar aanleiding van Arsenal – Manchester in 3D.