“Kleintjes bestaan niet meer”, hoor je tegenwoordig vaak in het voetbal. De Nederlandse Eredivisie is daar niet alleen in, ook in het Amerikaanse football laten de ‘grote’ teams van de afgelopen jaren (Steelers en Patriots bijvoorbeeld) het afweten. Deze zondag sluit de NFL het seizoen af met de allesbeslissende Super Bowl XLIV tussen de New Orleans Saints en de Indianapolis Colts.

De Saints staan voor het eerst in de geschiedenis van het team in de finale nadat ze nipt wonnen van de Minnesota Vikings. De Vikings onder leiding van voormalig Green Bay Packers-quarterback Brett Favre. Met nog 17 seconden te gaan en een 28 tegen 28 stand hadden de Vikings alle kans om te scoren. “Intercepted. I can’t believe what I’m seeing right now!” Het mocht niet zo zijn, er kwam wat extra speeltijd, de Saints wonnen de toss en schoten een mooie fieldgoal in. Nog even dat ontluisterende moment:

De Saints waren in 2005 nog ‘verdreven’ uit hun thuisstadion dat moest dienen als opvang voor slachtoffers van orkaan Katrina. De Superdome opende in 2006 toen machtig met U2 en Green Day, maar de Saints konden in de daaropvolgende seizoenen weinig betekenen voor het thuispubliek. In de aanloop naar Mardi Gras (het Amerikaanse carnaval) toe zijn er spontaan al feesten losgebarsten in de French Quarter. De Saints hoeven niet te winnen om de stad weer te laten swingen.