Het komt misschien als schokkend nieuws voor u, maar hoewel e-readers en de iPad op de loer liggen moeten we het nog even doen met papier. Ja, er zit een stijging in de verkoop van e-books, maar de cijfers zijn voorlopig een peulenschilletje vergeleken met de verkoop van die goeie, geurende, papieren boeken. Gisteren lanceerde TenPages.com met een Sellaband-model om mensen de mogelijkheid te bieden om een boek uit te geven.

Artiesten zonder platencontract kunnen op Sellaband hun muziek promoten waarna gebruikers €10 euro kunnen doneren zodat er toch een album uitgegeven kan worden. TenPages (Twitter) werkt ongeveer hetzelfde: gebruikers kunnen de eerste 10 pagina’s van een manuscript uploaden waarna het mogelijk is ‘aandelen’ van €5 euro per stuk te kopen. Als er 2000 aandelen van een manuscript zijn verkocht wordt het boek uitgegeven door een gerenommeerde uitgever. “Tienduizenden Nederlanders schrijven boeken, daar zitten prachtige boeken tussen, misschien wel bestsellers. Maar de kans dat je de loterij wint, is groter dan dat een gerenommeerde uitgever je boek uitgeeft”, zegt Valentine van der Lande, de oprichter van TenPages.com.

Van der Lande (31), zelf afkomstig uit het boekenvak, zegt dat het hoog tijd is dat de uitgeversbranche digitaliseert. “Dit gaat veel verder dan e-books, dat over het distribueren van bestaande boeken gaat. TenPages.com vraagt de lezer wat hij wil lezen en welk boek hij gaat kopen. En de lezer die aandelen heeft gekocht verdient aan het boek als het wordt uitgegeven.”

David Barens plaatst op DutchCowboys al (terecht) enkele vraagtekens, maar is net als ondergetekende wel benieuwt naar de ontwikkeling van TenPages.