Afgelopen maandag om 3 uur ’s middags in Oakland, Californië. YouTube-gebruiker iyannaw08 (Iyanna Washington) filmt een woordenwisseling tussen een jonge Afro-Amerikaan en een oudere blanke man tijdens een busrit. Alles lijkt goed af te lopen totdat de donkere jongen toch een tik uitdeelt en daarop een paar goede meppen terug krijgt. De camera draait door als het gevecht zich ook naar buiten verplaatst en een YouTube held is geboren als de oudere man de 67-jarige Thomas Bruso blijkt, een Vietnam veteraan die bekend is uit het straatbeeld van de Bay Area.

Het filmpje van Thomas Bruso – ofwel Epic Beard Man – mag je gerust een succes noemen, de teller van het originele filmpje staat op bijna 2,5 miljoen. Het succes heeft o.a. te maken met het t-shirt van Bruso waarop ‘I Am A Motherfucker’ is te lezen, maar heeft ook te maken met een ongerelateerde video. Fanatieke internetters kwamen al snel tot de ontdekking dat Bruso ook de ongevraagde hoofdrolspeler is in een YouTube filmpje dat op 5 augustus 2009 werd geplaatst en waarin hij door politieagenten tijdens een honkbalwedstrijd wordt getasered omdat hij op de verkeerde plek zit.

Het originele gevecht

De schermutselingen die buiten verder gaan

Het incident tijdens de honkbalwedstrijd

http://youtu.be/qXkwa9uFBss

Nee, dit is nog niet alles. De website I AM A MOTHERFUCKER schenkt ook aandacht aan ene Amber Lamps, een meisje die zich tijdens de busrit totaal afzijdig houdt van het gevecht. Een reden voor de kijkers om vast te stellen dat de koptelefoon die zij opheeft haar buitengewone krachten geven…