En dat is belangrijk nieuws omdat de Britse BAFTA’s een goede graadmeter zijn voor de Oscars eind maart. Avatar leek lange tijd de gedoodverfde winnaar van de Oscar’s, maar critici verwachten nu toch ook wel dat het indrukwekkende The Hurt Locker een kans maakt. Beide films zijn maar liefst 9 maal genomineerd (in veel dezelfde categorieën) en voor Hurt Locker is dat helemaal speciaal omdat de film in veel landen straight to DVD zou gaan, maar op het laatste moment toch werd besloten tot een wereldwijde gang naar de bioscoop.

Hoewel de film op mij heel aangrijpend overkwam, wil ik wel optekenen dat een aantal Amerikaanse veteranen hebben aangegeven dat de film veel onwaarheden bevat, lees daarover ‘Veterans say The Hurt Locker gets a lot right and wrong’ en ‘Veterans fact-check The Hurt Locker’. Niet heel verwonderend overigens want regisseur Kathryn Bigelow kreeg geen medewerking van het Amerikaanse leger. Bovendien is het naar mate de film vordert redelijk duidelijk dat het explosieve opruimingsteam toch ook een beetje superheld moet spelen. Het deed voor mij niet af aan de intensiteit.

http://youtu.be/0zmPYVJUBM8

Saillant detail is dat de strijd tussen Avatar en Hurt Locker ook een strijd tussen de regisseurs zal worden. Bigelow is de ex-vrouw van Avatar maker James Cameron. Check hier een lijst van alle Oscar-genomineerden.